ŠOKANTNA UBOJSTVA U VARAŽDINSKOM KRAJU: Naivnog slikara Slavka Stolnik zatuki kilogram teškim kamenom

Objavljeno: 02.11.2015. 10:54

Zadnja izmjena: 24.02.2016. 07:57

Foto: Drago Brezovec

Prije nešto više od 24 godine varaždinski kraj potresla je vijest o ubojstvu naivnog slikara i narodnog liječnika iz Donje Voće Slavka Stolnika.

Njegov nestanak prijavljen je 17. svibnja 1991. godine, a samo dan kasnije u kauču dnevne sobe njegove kuće pronađeno je njegovo beživotno tijelo. Policija je nakon ubojstva napravila opsežnu akciju napravivši razgovore sa stotinjak ljudi, provjerivši 2000 osoba te pregledavši Stolniku kartoteku s pacijentima gdje se našlo oko 20.000 ljudi.

Pomogli su i mještani Donje Voće i tako se počela rasplitati jedna od najintrigantnijih kriminalističkih priča na ovim prostorima.

Naime, Renato Vidaček iz Varaždin i Darko Profuntar tjedan dana prije ubojstva iskoristili su poznanstvo sa Stolnikom te nakon noćnog razgovora kad je Stolnik već bio opijen i počelo mu se drijemati, ukrali su manju količinu deviza.

Tjedan dana kasnije Vidačeku je u kraći koja je završila ubojstvom pomogao Vlatko Mesek, osuđen i za ubojstvo starice u Francuskoj. Riječ je kriminalcu koji je tada javnosti bio poznat po bijegu iz zatvora. Oni su krenuli do njegove kuće u namjeri da ga ponovo okradu. Nakon lupanja na vrata, Stolnik je prepoznao Vidačeka i pustio ih obojicu u svoju kuću.

Oni su pronašli tadašnjih 2.000 njemačkih maraka i 24.000 jugoslavenskih dinara te mučki ubili Stolnika kamenom teškim oko kilogram, omotanim u krpu.

Leš su kasnije umotali u krpe i stavili ga u kauč gdje ga je kasnije pronašla policija. Obojica su se dali u bijeg i nisu dirali Stolnikove slike za koje je on tvrdio da se nalaze u posebnim bunkerima i da su minirane.

Vidaček je u procesu odao supočinitelja Vlatka Meseka. Vidaček, već odradio zatvorsku kaznu od 12 godina, drugi ubojica najprije je 10 godina bio u bijegu.

Zatvorsku kaznu Mesek je počeo izdržavati tek 2001, a iz lepoglavskog zatvora bi trebao izići kao 83-godišnjak.

Komentari