DVD Sv. Đurđ

Stjepan Kovaček kriv za malverzacije: Ni jednu kunu nisam zadržao za sebe

Objavljeno: 19.01.2016. 16:40

Zadnja izmjena: 16.02.2016. 17:06

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Stjepan Kovaček kriv je zbog pronevjere 200.000 kuna s računa DVD-a Sveti Đurđ pa ga je Općinski osudio na zatvorsku kaznu od devet mjeseci, no ona mu je zamijenjena radom za opće dobro u trajanju od 540 sati.

Optužnica protiv Kovačeka podignuta je prošle godine u srpnju. Teretio ga se da je u razdoblju od srpnja 2007. do studenog 2014. u Svetom Đurđu, kao predsjednik, a potom i kao zapovjednik DVD-a Sveti Đurđ te ovlašteni potpisnik dokumentacije platnog prometa po računu DVD-a s računa DVD-a, učestalo podizao novac i obavljao neosnovane transakcije sa žiro-računa DVD-a na svoj privatni račun. Stajalo je u optužnici da novac nije koristio za potrebe društva, već ga je zadržavao za sebe. Pritom je sebi, na štetu DVD-a Sveti Đurđ, pribavio ukupno 200.000 kuna.

On je krivnju priznao na Općinskom sudu jer bi taj proces, kako tvrdi, trajao u nedogled, a ističe da nikakav novac nije uzimao za sebe.

- U DVD-u Sveti Đurđ svi su bili upoznati s time i znali su da taj novac nisam koristio za sebe. Novac je trošen isključivo za izgradnju vatrogasnog doma u Svetom Đurđu. Naime, zaletjeli smo se s izgradnjom doma, no nije bilo vremena za čekanje. Željeli smo završiti radove što prije te je tako "izvađen" novac kojim smo plaćali majstore koji su radili na domu - objasnio nam je Kovaček.

Istaknuo je da je država zbog plaćanja "na crno“ također bila oštećena i da je u svakom sam trenutku znao da radi nezakonite stvari.

- Želio sam da dovršimo izgradnju vatrogasnog doma jer bi se u protivnom to otegnulo. Zbog prevelikog lokalpatriotizma to me došlo glave - naglašava Kovaček koji ističe da je cijeli slučaj iz neznanih razloga državnom odvjetništvu prijavila bivša tajnica DVD-a Sv. Đurđ.

- Riječ je o ženi koju sam uveo u vatrogastvo i ne znam zašto je to napravila. Znala je u kakvoj se situaciji nalazimo, a vjerujem da je to napad na mene i moju obitelj koja je svašta proživjela u ovom razdoblju - rekao je Kovaček i dodao kako je od 200.000 kuna, odmah po podizanju optužnice na žiro račun DVD-a Sveti Đurđ vraćeno 120.000, dok je preostalih 80.000 kuna utrošeno za radove na domu.

- Na sudu su mi moji vatrogasci dali podršku i to mi je najvažnije. Svi znaju koliko sam dobrog napravio za vatrogastvo u Varaždinskoj županiji, no zbog ove stigme iz moralnih razloga dat ću ostavku- zaključio je Kovaček.

Komentari