Sud: Osuđeni za spolni odnos sa nemoćnom osobom ostaje u zatvoru

Objavljeno: 16.10.2012. 09:36

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Varaždinski Županijski sud odbio je osuđeniku Mladenu M. zahtjev za obnovom postupka. On je prije tri godine proglašen krivim zbog spolnog odnošaja s nemoćnom osobom te osuđen na kaznu zatvora od dvije godine, a presuda je i potvrđena ove godine u veljači.

Mladen M., tražeći obnovu postupka, istaknuo je da je oštećena djevojčica u međuvremenu završila osnovnu školu, te se nastavila školovati u jednoj srednjoj školi za cvjećara. Zbog toga je smatrao kako sve to opovrgava zaključak suda da oštećena u vrijeme počinjenja djela zbog duševne bolesti, duševne poremećenosti ili nedovoljne duševne razvijenosti nije bila sposobna za otpor.

No, vijeće je smatralo kako to nije dostatno za obnovu postupka. Iz liječničke dokumentacije, naime, proizlazi da je oštećena već na početku školovanja pokazivala ozbiljne probleme u svladavanju gradiva, padala je razred i teško se adaptirala.

U dobi od devet godina podvrgnuta je tretmanu logopeda zbog upadljive disleksije, a uskoro je utvrđen i njezin smanjeni intelektualni kapacitet te joj je određeno školovanje po prilagođenom programu.

Iz provedenog psihijatrijskog vještačenja proizlazilo je, pak, da djevojčica funkcionira na razini djeteta od desetak godina (u doba vještačenja bila je stara 15 godina).

- Činjenice da je oštećena u međuvremenu uspjela završiti osnovnu školu po prilagođenom programu i da je uspjela upisati školu za zvanje cvjećara, po ocjeni ovog vijeća ne mogu dovesti do oslobođenja osuđenika ili osude po blažem zakonu - smatralo je sudsko vijeće.

Komentari