Suđenje za ubojstvo: Alkohol u tijelu žrtve nastao zbog bakterija?

Objavljeno: 12.10.2012. 11:05

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:15

Foto: Andrej Švoger / VT

Na Županijskom sudu u Varaždinu u tijeku je suđenje Đuri Posavcu (72), optuženom za ubojstvo svoga susjeda Zdenka Tremskog.

Posavec se s Tremskim posvađao na predjelu Stari Vrh u Gornjem Martijancu, nakon čega je iz klijeti uzeo pušku domaće izrade i ispalio hitac prema Tremskom i njegovoj supruzi, koji su mu bili okrenuti leđima.

Tremskoga je pogodio, dok je supruga zadobila ozljede glave lakše naravi.Tremski se srušio na tlo, no Posavcu nije bilo dovoljno što ga je teško ranio, pa mu je pušku prislonio na trbuh i ispalio još jedan hitac. Tremski je od ozljeda preminuo.

Na posljednoj je raspravi saslušan vještak za toksikološka vještačenja Stjepan Brzica i to na okolnost alkoholiziranosti oštećenika.

Supruga Tremskog, inače, tvrdila je da toga dana njen suprug nije ništa pio niti je bio pijan, a kod njega je utvrđeno više od dva promila alkohola.

- Krv koja je bila dostavljena na vještačenje bila je četiri puta analizirana i pri svakoj od analiza dobili smo istovjetan rezultat, prema kojem je u krvi oštećenika utvrđena koncentracija apsolutnog alkohola od 2, 34 promila. Uzorak krvi na vještačenje se dostavlja po posebnim pravilima i u konkretnom slučaju nije bilo naznaka iz kojih bi se moglo zaključiti da bi krv bila nepravilno izuzeta i pakirana, te dostavljena na vještačenje - rekao je Brzica.

Predočeno mu je potom da je Tremski zadobio 69 uzlaznih strelnih rana, što je moglo utjecati na koncentraciju alkohola.

- Zapravo nije moguće dati pouzdano mišljenje o stupnju alkoholiziranosti oštećenika u trenutku smrti. Prilikom oštećenja trbušne šupljine bakterije koje se nalaze prirodno u želucu naglo prelaze u krvotok i tijelo i mogu uzrokovati ekstremni porast etilnog alkohola u krvi, koji može dostići i vrijednost do tri promila. To znači da je u konkretnom slučaju postojala mogućnost da je u trenutku smrti oštećenik bio i potpuno trijezan, a da je kasnije alkohol nastao uslijed truženih promjena i bakterijskog onečišćenja - rekao je sudski vještak.

VIŠE PROČITAJTE U VARAŽDINSKOM TJEDNIKU 

Komentari