Ulovljen mladi „haker“ koji si je pokušao promijeniti ocjene preko interneta

Objavljeno: 07.10.2015. 11:09

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: Ilustracija

Mladi „haker“ je ušao u sustav za ocjenjivanje „e-dnevnik“ i krenuo pretraživati sadržaj, ali je na sreću na vrijeme detektiran od strane CERT-a i policije.

Kako doznajemo iz PU međimurske, maloljetnik s područja Međimurske županije ulovljen je kada je pokušao skenirati sadržaj sustava „e-dnevnik“, aplikaciju koju nastavnici u školama koriste za ocjenjivanje, ali i roditelji kako bi mogli vidjeti ocjene, izostanke i sve ostalo vezano uz njihovo dijete.

Naime, početkom rujna je pomoći svog računala pokušao neovlašteno pristupiti računalnom sustavu, odnosno računalnim podacima javne ustanove. Putem Interneta preuzeo je i na računalo instalirao program za skeniranje kako bi pronašao eventualne sigurnosne propuste web aplikacije „e-dnevnik“. Nakon instalacije programa, pokrenuo je njegovu aplikaciju i započeo skeniranje mrežnog prometa na toj web stranici, ali je nakon nekoliko minuta, vjerojatno prestrašen, zatvorio aplikaciju i time prekinuo skeniranje.

Kako je dovoljno tek nekoliko trenutaka kako bi se prikazao neovlašteni ulaz, Hrvatski nacionalni centar za rano računalno uzbunjivanje (CERT) detektirao je taj pokušaj. Vrlo brzo kontaktirana je PU međimurska, koja je ulovila mladog „hakera“.

Prema njemu će se podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

Komentari