Varaždin, grad bez prostitucije?

Objavljeno: 08.04.2015. 19:53

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: fotomontaža

Prema posljednjim statističkim podacima koje je objavila Policijska uprava varaždinska prošle godine i 2013. godine u Varaždinu nije zabilježen ni jedan slučaj prostitucije .

Zato, vratimo se malo u prošlost, točnije stoljeće unatrag.

Na samom početku 20. stoljeća Varaždin je bio jako vojno središte Austro - Ugarske, a u gradu je živjelo čak 1400 vojnika i časnika. Takva demografska struktura bila je pogodno tlo za procvat najstarijeg zanata. Svaki ugostiteljski objekt imao je kupleraj gdje su vojnici mogli riješiti svoje "tegobe". Oni su tako zadovoljni odlazili, a budući da su imali novac zadovoljne su bile i prostitutke.

Najpoznatiji kupleraj nalazio se u današnjoj Bakačevoj ulici u Varaždinu, gdje se pružala najbolja usluga.

No, došao je Prvi svjetski rat i zanat više nije tako dobro išao. Slična situacija bila je i između dva svjetska rata, kao i poslije Drugog svjetskog rata.

Biznis je ponovo procvjetao u Jugoslaviji, a najbolje u 70-tim i 80-tim godinama 20. stoljeća. Naime, u Varaždin su tada dolazili talijanski lovci željni zabave. Oni su odsjedali u varaždinskim ugostiteljskim objektima, a nakon lovačkih pohoda željeli su nekako zadovoljiti i svoje seksualne potrebe.

- Stariji kolege su pričali da je u vrijeme kad su su dolazili Talijani u holu jednog varaždinskog ugostiteljskog objekta bilo čak sedam do osam djevojaka. To su uglavnom bile starije žene s kojima su talijanski lovci provodili vrijeme. Vrlo rijetko su to bile mlađe žene - rekao nam je jedan bivši ugostiteljski djelatnik koji ističe da su kasnije došla druga vremena.

Neke su se žene čak i udale za neke od svojih mušterija te danas žive na Apeninskom poluotoku.

- Kad je počeo Domovinski rat, Talijani više nisu dolazili pa se smanjio i broj djevojaka. U holu su bile dvije do tri djevojke, a tarifa je tada bila oko 100 maraka. U novije doba djevojaka je bilo sve manje, a gosti su postali sve izbirljiviji. Sjećam se da je jednom gost želio usluge prostituke, mi smo nazvali ženu, a kad je stigla žalio se - rekao je naš izvor.

U današnje vrijeme prema statistici prostitucije u Varaždinu nema. Prema podacima koje je objavila PU varaždinska, 2013. i 2014. godine nije evidentiran ni jedan slučaj prostitucije u Varaždinu. Varaždin je prema tome grad bez prostitucije. No, statistika je kao bikini, puno otkriva, ali ne ono najvažnije...

Komentari