Varaždinski bankar zbog "posuđivanja" novca od klijenata u zatvor na dvije i pol godine

Objavljeno: 30.10.2015. 14:32

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: FOTO: Siniša Sović

Varaždinski bankar Stanko Brašnić (51) pred Županijskim sudom u Varaždinu osuđen je na dvije godine i šest mjeseci zatvora zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službenih isprava.

U postupku je dokazano da je pronevjerio 928.079 kuna s računa klijenta poslovnice Zagrebačke banke u Varaždinu u kojoj je radio, i to u nekoliko navrata od lipnja 2010. do srpnja 2012. godine te da je sastavljao lažne potvrde o obavljenim transakcijama, potpisujući pritom vlasnika deviznog računa.

Za kazneno djelo zlouporabe povjerenja prijetila mu je kazna do čak deset godina, dok je za krivotvorenje službenih isprava maksimalna kazna do pet godina zatvora. 

Na kraju je proglašen krivima za sva djela koja su mu se stavljala na teret i kažnjen je jedinstvenom kaznom zatvora od dvije godine i šest mjeseci. 

Kao olakotne okolnosti uzete su mu dosadašnja neosuđivanost, odgovornost za štetu, što je otac dvije maloljetne kćeri koje ima obvezu uzdržavati i što mu je ubrojivost bila okrznuta (op. a. odnosi se na ovisnost o kocki). 

- Otegotne okolnosti su ponavljanje djela i što ni djelomično nije ni nadoknađena šteta - istaknula je sutkinja, Božica Mišak.

Brašnić mora i platiti 12.874 kune troškova postupka, kao i nakoknaditi troškove svojoj braniteljici. 

Izrečena mu je i sigurnosna mjera liječenja ovisnosti o kockanju jer u prema nalazu psihijatrijske vještakinje nema svih simptoma ovisnosti u cijeloj priči, no spreman je zbog nekih počiniti i teže kazneno djelo. 

Varaždinski bankar do pravomoćnosti presude ostat će u istražnom zatvoru, a na presudu se možete žaliti. 

Dodajmo da je odbačen zahtjev odvjetništva da Brašnić namiri štetu s obrazloženjem da je Zagrebačkoj banci odšteta već dosuđena u dvije presude u postupcima koje je pokrenula protiv bivšeg zaposlenika.

Komentari