Za Ruse naivno "oprala" 90 tisuća kuna

Objavljeno: 09.09.2014. 12:21

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Izvor: ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 35-godišnjakinjom, zbog sumnje da je počinila kazneno djelo Pranje novca.

Naime, kako stoji u priopćenju koje smo dobili iz PU varaždinske, sumnja se da je početkom svibnja ove godine spomenuta osoba sa svog tekućeg računa podigla novac u iznosu od oko 90 tisuća kuna te da je dio tog iznosa, oko 80 tisuća kuna, putem transakcijskog servisa u šest navrata uplatila "u korist stranih fizičkih osoba prema Republici Rusiji".

Kako nas je policija nadalje izvjestila, podignuti novac je "posljedica neovlašteno provedene transakcije u sklopu kaznenog djela Računalne prevare", a nepoznatim stranim osobama uplaćen je "po unaprijed danim uputama, olako smatrajući da se ne radi o novčanim sredstvima koja potječu od kaznenog djela".

Protiv nje će se podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Utajili porez

Kako smo nadalje izvješteni, policijski službenici Policijske uprave varaždinske dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom muškaraca starosti 54 i 43 godine, zbog sumnje da su kao odgovorne osobe jednog trgovačkog društva počinili kazneno djelo Utaja poreza ili carine i kazneno djelo Povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Kako se sumnja, navedeni su s ciljem izbjegavanja plaćanja poreza na dohodak i prirez za 2009. godinu propustili knjigovodstveno evidentirati primitak u iznosu od oko dvjesto tisuća kuna i obračunati porez na navedeno u iznosu od oko 90 tisuća kuna.

Također, navedeni nisu platili utvrđenu obvezu PDV-a za 2011. godinu u iznosu od oko 10 tisuća kuna, čime su ostvarili protupravnu imovinsku korist za trgovačko društvo u ukupnom iznosu većem od 100 tisuća kuna, a za koji su iznos oštetili državni proračun.

Protiv navedenih će se podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Komentari