Zašto pritišćemo gas?! Porast broja prometnih nesreća u Varaždinskoj županiji, najveći uzrok brzina

Piše: IT/eVaraždin

Objavljeno: 01.10.2015. 17:08

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:26

Foto: Arhiva

Policijska uprava varaždinska izvijestila nas je o broju prometnih nesreća u prvih osam mjeseci ove godine, a zabilježen je porast u odnosu na proteklo razdoblje 2014. godine.

Tijekom prvih osam mjeseci 2015. godine na području Policijske uprave varaždinske dogodilo se ukupno 745 prometnih nesreća, dok se u istom razdoblju prošle godine dogodilo 690 prometnih nesreća, što predstavlja porast za 8 posto. Od navedenog broja u šest prometnih nesreća radi se o prometnim nesrećama s poginulim osobama, što je za 33 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine kada je zabilježeno 9 takvih prometnih nesreća. U tim prometnim nesrećama smrtno je stradalo 6 osoba, odnosno za 40 posto manje nego prošle godine kada je u istom razdoblju smrtno stradalo 10 osoba.

Također su se dogodile 242 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, što je za 17 posto više nego 2014. godine kada se dogodilo 206 takvih prometnih nesreća. U tim prometnim nesrećama 59 osoba zadobilo je teške tjelesne ozljede, odnosno za 28 posto više nego prošle godine kada je takve ozljede zadobilo 46 osoba. Lakše tjelesne ozljede zadobile su 262 osobe, odnosno za 18 posto više nego  u istom razdoblju prošle godine kada su lakše ozlijeđene 222 osobe.

Kod prometnih nesreća s materijalnom štetom, 2015. godine dogodilo se 498 prometnih nesreća što je za 5 posto više nego prošle godine kada je zabilježeno 475 takvih prometnih nesreća. 

Smrtno stradali

Od ukupnog broja prometnih nesreća s poginulim osobama, njih 5 dogodilo se na području Postaje prometne policije Varaždin (Varaždin – 2 prometne nesreće, Trnovec Bartolovečki – 2 prometne nesreće, Pešćenica Vinička – 1 prometna nesreća) i 1 na području Policijske postaje Novi Marof (Novi Marof). Prema vrsti vozila, smrtno su stradala 2 vozača osobnog automobila, 2 mopedista, te po jedan motociklist i biciklist.

Analizom grešaka sudionika, utvrđeno je kako su se 2 prometne nesreće dogodile uslijed brzine neprimjerene uvjetima, 2 prometne nesreće uslijed nekretanja sredinom obilježene prometne trake, te po 1 prometna nesreća zbog nepoštivanja prednosti prolaza i ostalih greški vozača, dok je prisutnost alkohola utvrđena u 4 prometne nesreće s poginulim osobama.

Prometni prekršaji 

Što se tiče prometnih prekršaja, u prvih osam mjeseci 2015. godine na području Policijske uprave varaždinske utvrđeno je ukupno 12 588 prekršaja protiv sigurnosti prometa na cestama. Od navedenog broja prekršaja, njih 4 314 odnosi se na nepoštivanje dopuštene brzine kretanja, dok se 852 prekršaja odnosi na vožnju pod utjecajem alkohola i odbijanje alkotestiranja.

- U cilju smanjenja broja prometnih nesreća, apeliramo na sve sudionike u prometu da poštuju prometne propise, a naročito one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnju pod utjecajem alkohola i/ili droga, prednosti prolaza, propisnog kretanja kolnikom, nošenja zaštitnih kaciga, uporabe svjetala i reflektirajućih prsluka ili reflektirajuće biciklističke odjeće, te stjecanja prava na upravljanje vozilima - ističu iz PU varaždinske.

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske u narednom će razdoblju provoditi nekoliko preventivno – represivnih akcija.

Komentari