Zbog neimaštine i bolesne bake krao po varaždinskim restoranima i kafićima

Objavljeno: 22.07.2015. 11:24

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: ilustracija

Danijel H. iz Varaždina počinio je nekoliko krađa po varaždinskim kafićima i restoranima pa ga je sutkinja varaždinskog Općinskog suda osudila na godinu i šest mjeseci zatvora.

Danijel. H. je od svibnja 2013. do siječnja ove godine provaljivao u kafiće i restorane u Varaždinu tijekom poslijepodnevnih ili noćnih sati te krao blagajničke maksimume, piće i cigarete.

U kafiće je pretežno ulazio nasilnim otvaranjem vrata terasa, a iz kasa vlasnika kafića krao je po 50, 100, 200 ili 500 kuna. Ispostavilo da je vlasnike oštetio za 19.334 kune, a Mihaelu Š.iz njegove šupe ukrao je bicikl marke Cross GRX7.

Riječ je o mladiću iz romske obitelji, a već u dojenačkoj dobi smješten je u udomiteljsku obitelj. U šestoj godini posvojen je od najmlađe kćeri udomiteljice, za koju se kasnije pokazalo da nema dovoljno odgojnog potencijala i odgovornosti, ali to obitelj nastoji kompenzirati uključivanjem ostalih članova u brigu za Danijela.

Prije tri ili četiri godine majka je napustila obitelj i Danijela, pa seli u Zagreb, ubrzo zatim umire djed na kojeg je on vezan, a baka se razboljela, tako da u najintenzivnijem adolescentnom razvoju nije imao tko brinuti se za Danijela koji je tada već imao probleme u školi i u ponašanju. Obitelj nije zatražila pomoć u rješavanju ovih problema, no kada više obitelj nije znala što učiniti, ujak Milivoj ga je odveo k majci u Zagreb, gdje se on nije mogao adaptirati, niti se prilagoditi životu sa majčinim izvanbračnim partnerom, pa se vraća u Varaždin. Useljava se u prostoriju uz farmu pokojnog djeda, te pomaže na farmi konja. Nadalje, iz izvješća Centra za socijalnu skrb proizlazi da Danijel nije završio završni razred srednje škole, ali je bio prijavljen pri Zavodu za zapošljavanje te je primao zajamčenu minimalnu naknadu od strane Centra.

Tijekom postupka mladić je izjavio da se smatra krivim za kaznena djela te je izrazio žaljenje. Rekao je da je bio je u teškoj životnoj situaciji i živio je s bolesnom bakom kojoj je trebala tuđa pomoć te je dobivao socijalnu pomoć.

Sud je pri određivanju kazne u obzir uzeo njegovo priznanje i kajanje, ali i teške imovinske prilike. Naposljetku mu je izrečena djelomična uvjetna osuda, pri čemu devet mjeseci kazne mora izdržati, dok ostalih devet mjeseci neće biti u zatvoru ako u dvije godine ne počini novo kazneno djelo.

Komentari