Županijsko državno odvjetništvo istražuje oca i kćer s novomarofskog područja

Piše: IT/eVaraždin

Objavljeno: 30.09.2015. 10:01

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:26

Foto: ilustracija

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv 56-godišnjaka i 32-godišnjakinje s novomarofskog područja i trgovačkog društva zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i pomaganja u tom kaznenom djelu te kaznenog djela utaje poreza ili carine.

Naime istražuju se sumnjive radnje oca i kćeri.

- Sumnja se da je 56 godišnjak radi pribavljanja protupravne imovinske koristi svojoj 32-godišnjoj kćeri i trećeokrivljenom trgovačkom društvu kojem je ona osnivačica, a on direktor, prodao kćeri potraživanje svojeg društva u iznosu od 5,5 milijuna kuna za cijenu manju od 4,5 milijuna kuna. Prijenos potraživanja ona je platila prijenosom prava vlasništva svojih nekretnina na trgovačko društvo, pri čemu su prenesene nekretnine procijenjene na nerealno visoku cijenu od više od 7,4 milijuna kuna - ističe ŽDO.

Također sumnja se da su otac i kćer tako prividno stvorili razliku u činidbama u korist kćeri od gotovo 3 mililjuna kuna, pa je otac radi podmirenja te razlike, kao direktor oba društva, potpisao ugovor kojim njegovo društvo prenosi gospodarsku cjelinu na trećeokrivljeno društvo.

No, s pravima nisu ujedno prenesene i obveze. Na opisani način pribavljena je nepripadna materijalna dobit za kćer od više od milijun kuna, a trećeokrivljenom društvu više od 1,2 milijuna kuna, sve na štetu trgovačkog društva oca koje je sada u stečaju.

Postoji i osnovana sumnja da je otac tijekom 2011. i 2012. godine kao direktor trgovačkog društva neosnovano stornirao izlazni račun i u konačnom obračunu poreza neosnovano odbio porez na dodanu vrijednost te time oštetio državni proračun Republike Hrvatske za više od 390.000 kuna.

Komentari