pogledajte!

Video - Elektrostrojarska škola nudi mogućnost upisa u niz atraktivnih zanimanja

Objavljeno: 04.05.2024. 09:22

Zadnja izmjena: 04.05.2024. 09:23

Elektrostrojarska škola Varaždin nudi mogućnost upisa u niz atraktivnih zanimanja, među kojima su i ona u području elektrotehnike i računalstva.

Učenici mogu birati žele li se tijekom četiri godine obrazovati za zanimanja koja omogućuju stjecanje znanja potrebnih za polaganje državne mature (na višoj razini) i nastavak školovanja na tehničkim i srodnim fakultetima i veleučilištima ili se žele zaposliti već nakon trogodišnjeg školovanja.

Četverogodišnji obrazovni programi odnose se na zanimanja tehničar za računalstvo, tehničar za mehatroniku, elektrotehničar i tehničar za elektroniku.

Učenici koji su odabrali zanimanje Tehničar za računalstvo pripremaju se, među ostalim, za poslove održavanja strojne i programske opreme, za programiranje različitih aplikacija, upotrebu internetske i multimedijske tehnologije, uspostavu i korištenje baza podataka... Mehatroničari pak povezuju znanja iz elektronike, strojarstva i računalstva.

I dok Tehničar za elektroniku u praksi spaja znanja iz elektronike, komunikacijske tehnologije, automatike i računalnih tehnologija, školovanje za zanimanje elektrotehničar omogućuje stjecanje širokog temeljnog obrazovanja iz područja elektrotehnike, ali i relativno brzo prilagođavanje poslovima tehničara u pojedinim područjima elektrotehnike.

Učenici svoja praktična znanja i vještine stječu na najsuvremenijoj opremi iz područja računalstva, automatike i robotike, primjenom CAD/CAM tehnologije, dok je program  matematike i fizike posebno prilagođen  višoj razini državne mature i nastavku obrazovanja.

Školovanje za tržište rada

Obrazovanje za zanimanja autoelektričara, elektroinstalatera, elektromehaničara i elektroničara-mehaničara traje tri godine, a uz općeobrazovni i stručno-teorijski dio sadrži naukovanje kod licenciranog obrtnika ili u poduzeću koje ima licencu obrtničke komore.

Elektroinstalater se bavi postavljanjem i održavanjem niskonaponskih instalacija i postrojenja za raspodjelu električne energije, dojavnih i signalnih instalacija, antenskih i komunikacijskih instalacija, uzemljenja i munjovoda te postrojenja za izjednačavanje potencijala. Riječ je zanimanju vrlo  traženim na tržištu rada, što olakšava zaposlenje odmah po završetku školovanja.

Na posao ne čekaju dugo niti autoelektričari koji popravljaju i obavljaju zamjenu električnih instalacija i elektroničkih uređaja u vozilima. Brzo se zapošljavaju i elektromehaničari čiji su  poslovi popravljanje i montiranje električnih strojeva, kućanskih uređaja, industrijskih rashladnih uređaja i niskonaponskih razvodnih uređaja. Elektroničar-mehaničar osposobljen je za montažu i održavanje audioopreme, videoopreme, komunikacijske i računalne opreme. Također, radi u programima za projektiranje računalom i programima za obradu zvuka i slike.

Nakon tri godine rada i položenog majstorskog ispita, u ovim je zanimanjima moguće otvoriti vlastiti obrt.

Komentari