FOTO: Betlehemsko svjetlo stiglo u varaždinsku katedralu

Objavljeno: 14.12.2014. 21:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Izvor: galerija-images/betlehemsko svjetlo

Betlehemsko svjetlo stiglo je večeras u varaždinsku katedralu, a kao što je to već tradicija, donijeli su ga oderd izviđača "Sirius" iz Varaždina i odred izviđača "Ludbreg".

Predaja Betlehemskog svjetla započela je na početku večernje mise. Betlehemsko svjetlo će idućih dana biti preneseno u župe Varaždinske biskupije, a misi su nazočili mnogi građani, donositelji svjetla, izviđači iz Varaždina te izviđači iz Ludbrega koji su pročitali prigodnu poruku.

I ove godine, Betlehemsko svjetlo, upaljeno u Bazilici rođenja Isusova u Betlehemu bit će preneseno širom svijeta noseći poruku mira i ljubavi među ljudima.

Betlehemsko svjeto u Hrvatsku prvi je, ratne 1991. godine iz Beča donio tada predsjednik vlade Republike Hrvatske Franjo Gregurić. Već 1992. svjetlo su donijeli izviđači - preuzimanjem od Zveze tabornikov Slovenije u Ljubljani. Od 1993. godine, isprva izviđači odreda "Kamengrad" iz Koprivnice pod vodstvom Miroslava Svorena, dugogodišnjeg koordinatora, a zatim izaslanstva Saveza izviđača Hrvatske, preuzimaju svjetlo u Beču i odnose ga u Hrvatski Sabor, biskupije i župe širom Hrvatske, u mnoge domove, škole, bolnice...

Pokrovitelj akcije tradicionalno je Sabor Republike Hrvatske čiji predstavnik sudjeluje pri unosu svjetla te na misi u Zagrebačkoj katedrali.

{gallery}betlehemsko svjetlo{/gallery}

Komentari