FOTO Dani performansa: Uska ulica nakratko postala tišleraj

Objavljeno: 12.06.2015. 08:10

Zadnja izmjena: 22.03.2016. 14:15

Foto: Josip Novak

U Varaždinskom Galerijskom centru u Uskoj ulici počeli su 14. Dani perfomansa, otvorenjem tematske izložbe “Rušenje zida“ i performansom Dragana Vojvodića “Pribor za pisanje“...

Festival je startao i do nedjelje 14. lipnja, publika može vidjeti video dokumentaciju sada već povijesnih performansa. U njima je zid predstavljao ako ne fokus akcije, onda njezin nužni i znakoviti dio, naglasio je selektor programa, kustos Branko Franceschi.

- Performansi su jedinstvena umjetnička disciplina i lani se jedan nije dogodio radi opreza konzervatora. No, uprizoren je u Puli i ostali smo dužni varaždinskoj publici pokazati što je Spartak Dulić napravio. Riječ je bila dakako o „zidu“ i tako je rođen ovogodišnji program – pojasnio je Franceschi.

Varaždinci će do nedjelje uživati u začudnim performansima Zlatka Kopljara, Slavena Tolja, Marijana Crtalića, Spartaka Dulića te Gilda Bavčevića, podsjeća Ivan Mesek, ravnatelj Galerijskog centra.

- Nakon „dječje bolesti“, s Danima performansa smo napokon u pubertetu. 14 izdanja neke manifestacije je vrijedno pažnje. Sve je počelo 2001. godine s puno entuzijazma i uspjeli smo pozicionirati Varaždin na karti koja prikazuje lokacije na kojima suvremena umjetnost itekako živi – rekao je Mesek dodavši da se u našem gradu na Danima performansa dosad predstavilo stotinjak autora.    

Nakon otvaranja spomenute izložbe, svestrani umjetnik Dragan Vojvodić izveo je svoj performans „Pribor za pisanje“. Kako je to sve skupa izgledalo u Uskoj ulici koja je nakratko postala tišljeraj pogledajte u galeriji fotografija:
 

Komentari