FOTO Jutro smo proveli na bregima: Slador "taman" - berbe grožđa ovaj tjedan na vrhuncu

Objavljeno: 10.09.2015. 15:31

Zadnja izmjena: 15.01.2016. 09:40

Foto: Siniša Sović

U varaždinskom kraju u tijeku je ovogodišnja berba grož?a i to s velikim o?ekivanjima. Razlog tome je, kako smo ?uli u razgovoru s nekoliko vinogradara me?u kojima je i Marijan Kova?i? iz Vratna, iznimno dobra godina...

Za razliku od prošle godine, kada su naši vinogradari muku mu?ili s velikom koli?inom padalina i zaštitom loze od raznih bolesti, ova je donijela obilje sunca. I kiše je, bilo taman koliko treba da se bobice napune slatkim sokom, kazao je Kova?i? kojeg smo s vrijednim bera?ima zatekli na vini?kom brijegu Slatnjak.

- Iako je ?etvrtak radni dan, morao sam mobilizirati bera?e ranih sorti grož?a. Naime, izmjerena vrijednost še?era kod sivog pinota i kernera je takva da ne dozvoljava ?ekanje. Moramo pobrati grozdove s oko 2.000 ?okota i 15 bera?a imat ?e posla cijeli dan – kazao je Kova?i? koji godišnje proizvede oko 3.500 litara kvalitetnih vina.  


Kapljica od oovogodišnje berbe bit ?e kvalitetnija od lanjske, uvjeren je Marijan Kova?i?

S njegovom konstatacijom da ?e ove godine slador biti dobar slažu se i stru?njaci koji o?ekuju kako ove godine vrlo vjerojatno ne?e biti ve?e potrebe za dodavanjem še?era u mošteve. Iznimka su jedino sorate grož?a kod kojih su kiseline jako pale pa su se morale žurno pobrati. Posebno je to izraženo kod muškata otonnela od ranih, te muškata žutog od kasnih sorata.

- Kasne sorte, poput rajnskog rizlinga i  cabernet sauvignona još ?e pri?ekati na berbu. Svim vinogradarima isplati se pri?ekati termin kada gradacija še?era bude najbolja. Uvjeren sam da ?u od mošta kojeg ove godine iscjedim u „Vaslino“ preši ove godine dobiti kvalitetno vino. Dio vina ostavljam za svoje potrebe, a ostatak uvijek poklanjam svojim prijateljima od kojih mi je dobar dio danas prisko?io u pomo? – naglasio je Kova?i? koji za svoje težake spremio svu silu oblizeki.

Njegovi bera?i, dodaje, ne smiju biti ni gladni ni žedni. Najstariji putar me?u njima je Janko Šaško (64), a najmla?i bera?, Jan Kova?i?, ima tek ?etiri i pol godine.  


Iako je u šestom desetlje?u života, najstariji putar kretao se brijegom kao da je mladi?

- Do?ekao ih je pripremljen gulaš, a kada stignemo do polovice berbe, po?astiti ?u ih slasnim narescima. Još se dvoumim ho?u li za kraj ispe?i odojka ili janjca – rekao je Kova?i? koji se ovakvih navada drži otkako je postao vlasnik vinograda.


Rashla?eni gemišti su "pogonsko gorivo" vrijednih bera?a

Za razliku od Kova?i?evih, bera?i su u vinogradu Stjepana Kolareka iz Tužna grozdove sivog pinota i muškata pobrali još prošlog tjedna.

- Ove godine še?eri su izvanredni, a kiseline naglo padaju. Dragi Bog nam je dao savršeno vrijeme i mimoišla nas je tu?a -  kazao je Kolarek dodavši da s pajdašima jedva ?eka kušanje gemišta spravljenih od ovogodišnje berbe.

Rezultatima ovogodišnje berbe zadovoljni su i vinogradari u ludbreškom kraju, doznajemo od Zlatka Brun?i?a, predsjednika Udruge “Trsek“.

- Urod je ove godine kod ve?ine vinogradara nešto ve?i od lanjskog, a kvaliteta vina bit ?e na kraju izvanredna. Znam to iz prve ruke jer i sam imam mladi vinograd. Kod sauvignona te zelenog silvanca izmjerili smo više od 19 posto še?era i procjenjujem kako ?u ove godine proizvesti oko 6.000 litara vina – zaklju?io je Brun?i? kojeg do kraja tjedna o?ekuje berba preostalog muškata i manzonija.

Kakva je danas bila atmosfera u berbi na vini?kim vinorodnim brežu?ljcima, pogledajte u našoj galeriji fotografija:

 

Komentari