FOTO: Kneginečki branitelji ugostili pripadnike Nacionalne garde Ukrajine

galerija-images/Ukrajinci

Objavljeno: 12.12.2014. 11:19

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: N. Kokotec / J. Novak

Diplomate Veleposlanstva Ukrajine predvođene Oleksandrom Levčenkom i ranjene pripadnike Nacionalne garde Ukrajine koji su na rehabilitaciji u Varaždinskim Toplicama, u četvrtak su ugostili članovi UDVDR Gornji Kneginec. Susret je održan na 23. obljetnicu priznanja neovisnosti RH od strane ove naše prijateljske zemlje...

Kneginečki branitelji i općinski čelnici svoje su goste među kojima je bio i Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika, dočekali ispred društvenih prostorija. Potom su kod spomenika sedmorici Kneginčana poginulih u Domovinskom ratu položili vijence i zapalili svijeće odavši pritom počast svim stradalim hrvatskim i ukrajinskim braniteljima. Veleposlanik Levčenko u ovoj prigodi izrazio je zahvalnost RH što je omogućila oporavak ukrajinskih bojovnika u Varaždinskim Toplicama.

- Ukrajina tu gestu izuzetno cijeni tim više što Hrvatska i Ukrajina razumiju značaj obrane svojeg rodnog kraja. Kada imamo borce koji su spremni žrtvovati svoj život za obranu svoje domovine, znamo da možemo graditi njezinu budućnost. Naše zemlje su prijateljske i na današnji dan obilježavamo 23. obljetnicu otkako je Ukrajina priznala neovisnost Republike Hrvatske. Učinila je to kao prva zemlja članica UN-a – podsjetio je Levčenko okupljene na tu izuzetno značajnu gestu, kojom je narod Ukrajine iskazao potporu Hrvatskoj koja je tada bila žrtva srbočetničke agresije.

Veleposlanik Levčenko uvjeren je da dobro pobjeđuje zlo, te da će privremeno okupiran ukrajinski teritorij biti ponovno integriran vojnim ili mirnim putem.

- Nažalost, za slobodu je u Domovinskom ratu ginula vaša mladost, a sada ginu i ukrajinski mladići. No, kada se zlo probudi, moramo mu svi zajedno stati „na rep“ i dobro je da imamo podršku brojnih prijateljskih država – kaže veleposlanik zemlje u koju je prije dva tjedna stigla zima.

Ukrajinski narod za hladne dane spremio se koliko god je mogao i bojovnici su opremljeni za zimsko ratovanje.

- Problemi su izraženi na područjima koja su privremeno okupirana od proruskih snaga. Naš narod tamo ima manju mogućnost grijanja jer nema električne energije. Spremni smo platiti troškove grijanja kako bi im pomogli da prežive zimu. I u tom nastojanju imamo podršku Europe te uljuđenih zemalja koje razumiju da su agresori prekršili sva međunarodna prava. Uvjereni smo da će se konflikt na kraju završiti pozitivno za Ukrajinu – naglasio je Levčenko.

Ukrajinskim bojovnicima dobrodošlicu su između ostalih poželjeli načelnik Goran Kaniški i njegov zamjenik Đuranec Robert. Uz njihovu pomoć kneginečki branitelji spremili su im domjenak u društvenim prostorijama Općine Kneginec, a za uspomenu su ih darivali suvenirima i zastavicama s apliciranim grbom UDVDR-a.

Druženje je potom nastavljeno uz večeru u Kneginečkoj hiži, a kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:
{gallery}Ukrajinci{/gallery}

Komentari