FOTO: Mještani Bednje veselicama i izložbama obilježavaju Dan općine i Židorovo

Objavljeno: 09.05.2015. 21:18

Zadnja izmjena: 25.03.2016. 14:06

Foto: Siniša Sović

Brojnim programima i manifestacijama mještani Bednje sa svojim gostima ovog tjedna obilježavaju Dan općine i Židorovo. Središnja proslava počela je u petak, a u subotu je nastavljena od jutarnjih sati prezentacijom starih zanata...

Pod velikim šatorom postavljenim u školskom dvorištu stare zanate je predstavilo nekoliko izlagača iz bednjanskog i lepoglavskog kraja. Jedan od njih je Fištrek Matija koji u domaćoj radinosti izrađuje cekere i ostale predmete od rogoza.

- To je zapravo moj hobi, a živim u Crkovcu kraj Kamenice – veli jedan od izlagača koji se rado odazvao na poziv domaćina koji slave Dan Općine.

Na klupu do njega smjestila se Šumečki Danica koja je u Bednju došla „za snehu“.

- Rodom sam iz Lepoglave i u ovaj kraj sam donijela znanje o izradi lepoglavske čipke. Izlažem čipku i heklane tabletiće – ističe Šumečki koja je inače i članica Eko muzeja Lepoglava.

Osebujne predmete izrađene od kreppapira i komušina izložila je Bukovski Marijanka iz Vrbna. Bilo je tu cvijeća, lutaka, lustera... i drugih čudesa koja nastaju pod spretnim prstima dugogodišnje članice KUD-a Bednja.

Zabavni program u istom šatoru prepušten je KUD-u Josipa Genca iz Bednje, KUD-u Cvetlinski zvon iz Cvetlina i Ljudski godci Haloški veseljaki TD-a Podlehnik.

Inače, proslava Židorova u Bednji počet će u nedjelju u 9 sati nastupom Limene glazbe DVD-a na Trgu sv. Marije, a nastavit će se svečanom misom u čast sv. Izidoru koja u župnoj crkvi počinje u 11 sati.

Od 10 sati pod šatorom će se odvijati prezentacija starih zanata, a od 14 sati sve okupljene zabavljat će Kavaliri: 
 

Komentari