FOTO: Muzej Dvora Trakošćan svečano obilježio 60. godišnjicu postojanja

Piše: Zoran Stanko

Objavljeno: 17.12.2014. 11:55

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Izvor: galerija-images/60 godina muzej dvor trakoscan

U utorak, 16. prosinca svečano je obilježena  60. obljetnica muzeja Dvora Trakošćan. Program je započeo u 17 sati prigodnim govorima ravnatelja Dvora Trakošćan Adama Pintarića, načelnika općine Bednja Mirka Bistrovića, župana Varaždinske županije Predraga Štromara, ravnatelja hrvatskog restauratorskog saveza Maria Brauna, kustosa dvora Trakošćan Ivana Mravlinčića, a uzvanicima se obratila i ministrica kulture Andreja Zlatar Violić.

Tijekom posljednjih dvaju desetljeća obnove kontinuirano se radilo na restauraciji muzejske građe. Ovom se izložbom obilježava visoka obljetnica muzeja, a posjetiteljima će do kraja godine biti predstavljeni restaurirani predmeti zbirki slika i namještaja koji nisu izloženi u stalnom postavu. Veliki trakošćanski posjed bio je temelj kontinuirana rasta bogatstva i moći plemićke obitelji Drašković što im je omogućavalo stjecanje umjetnina. Važnost trakošćanske zbirke, osim u brojnosti i kvaliteti, jest njezina očuvanost pa tako tvori jedinstvenu povezanost muzejske građe s dvorcem.

Ravnatelj Adam Pintarić u svom govoru zahvalio se svim djelatnicima, od tehničkog do stručnog osoblja, koji su tijekom svih ovih godina svojim radom doprinosili očuvanju i prezentaciji cjelokupnog kompleksa Dvora Trakošćan.

Pintarić se osvrnuo i na gospodarsko-turistički aspekt koji se tiče Dvora Trakošćan. U odnosu na prošlu godinu, unatoč smanjenom intenzitetu organiziranog dolaska školaraca zbog loše gospodarske situacije u našoj zemlji, zabilježen je porast broja gostiju od 15%, većinom stranaca.

Daljnji planovi uključuju uređenje trga tradicijskih obrta te obnovu bazena i amfiteatra s ciljem da se privuče veći broj gostiju. Sigurno će odjeknuti i izjava ravnatelja Pintarića da će se uskoro početi naplaćivati ulaz u sam kompleks parka u kojem su gosti dosad mogli besplatno šetati.

{gallery}60 godina muzej dvor trakoscan{/gallery}

Komentari