FOTO: Na Starom gradu pravi srednjovjekovni ugođaj

Objavljeno: 30.05.2015. 15:02

Zadnja izmjena: 25.03.2016. 09:53

Foto: V. Mihalić

 Na varaždinskom Starom gradu danas je oživio srednji vijek. Mogu se vidjeti vitezovi, lijepe djeve pa i nešto kupiti na srednjovjekovnom sajmu.

U viteškom taboru održava se srednjovjekovni sajam, prezentiraju se viteške vještine, a publika uživa u streličarskom turniru "Anđeoska strijela".

Ukoliko dame žele otputovati u neka daleka prošla vremena, na jednom od štandova mogu kupiti i haljine za lijepe djeve. Za ljepotu i raskoš srednjovjekovnih haljina, zadužen je krojački obrt Evita iz Koprivnice.

- Haljine šivamo sestra i ja, a za jednu ovakvu haljinu treba nam par dana. Predstavljamo Koprivnicu i naš renesansni festival na kojem se nose ove haljine. Haljine šivamo prema određenim pravilima, ovisno o tome kad se haljina nosila, ili u ranom ili u kasnom srednjem vijeku. Također, pravilo je i koja je klasa odjeću nosila. Dok je puk bio jednostavnije obučen, viši stalež je nosio puno bogatiju i raskošniju odjeću - doznali smo iz krojačkog obrta Evita.

Dok su jedni razgledavali ponudu sajma, drugi su pažljivo pratili streličarski turnir.

Danas će se vitezovi boriti i za slavu i naklonost djeva, a u 18 sati uprizorit će se i bitka za Varaždin,  povijesni događaj iz 13. stoljeća tijekom kojeg su Varaždinci odbili napad na grad u borbi za hranu.  

Streličarski turnir  Anđeoska strijela i srednjovjekovni sajam organizira udruga Viteški red Svetog Nikole, a u njemu sudjeluju  brojne viteške skupine iz cijele Hrvatske.

 

Komentari