FOTO: Pamtite li prelijepe varaždinske stjuardese i “nebeske“ turiste?

Objavljeno: 06.09.2015. 19:47

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:57

Foto: AK Varaždin / Zbirka autora

Varaždin je prije 45 godina bio domaćin petog izdanja “Aeropiknika“, osebujne međunarodne manifestacije koju su osmislili i pokrenuli Aeroklub i Zrakoplovni centar Varaždin na čelu s pokojnim Milanom Šimekom. “Nebeske“ turiste iz cijele Europe godinama su dočekivale prekrasne varaždinske stjuardese…

Brojni sportsko-turistički piloti iz inozemstva tako su i krajem lipnja 1970. godine sletjeli na varaždinski aerodrom kako bi uživali u spektakularnim modnim revijama, pjesmi, plesu, izletima i gastronomiji našeg kraja, a glavna je pozornica bila uređena na Korzu.

Nakon tečaja kojeg je organizirao Aerocentar, odabrane varaždinske omladinke (od 17 do 25 godina starosti), zemaljske stjuardese ili domaćice, tog su ljeta imale pune ruke posla tijekom Aerovikenda. Kao i njihove prethodnice, goste su na aerodromu dočekivale cvijećem, košaricama pretrpanim „bombicama“ s pelinkovcem i medenjacima…

No, naše stjuardese nisu bile „u stroju“ isključivo radi Aeropiknika. Angažirane su i kod slijetanja prvog poslovnog aviona u varaždinsku zračnu luku. Podsjećamo, 25. srpnja 1969. godine svojim dvomotornim avionom u Varaždin je doputovao grof Pietro Marzotto, dioničar „Fiata“, vlasnik tekstilnih tvornica u Valdagniu i talijanskih „Jolly-hotela“.

Ovog grofa, kao u ostalom i sve značajnije goste koji su svojim zrakoplovima slijetali u Varaždinu, dočekale su po zadnjoj modi dotjerane „stjuardese“, privremene ili višegodišnje članice Aerokluba.       

Volontiranje na Aeropikniku za mlade dame iz Varaždina i okolice bilo je nezaboravno iskustvo. Naime, osim što su bile prekrasno odjevene, imale su povlasticu da među prvima u gradu kušaju zapadnjačku Coca-Colu i osobno upoznaju zvijezde estrade poput Ive Robića ili Josipe Lisac.

Popularni pjevači poput Tonija Leskovara, kada nisu imali papira, stavljali su im autograme na noge, odnosno na mjesta koja inače pokrivaju mini suknje. Jesu li im dečki zbog toga bili ljubomorni, danas možemo samo pretpostavljati.

Inače, zahvaljujući ovoj uspješnoj manifestaciji u Hotelu Turist održavani su veliki Pilotski balovi na kojem je žiri birao Miss Aerovikenda, a za najljepšu od njih i njene pratilje, JAT (avioprijevoznik u bivšoj državi) je osiguravao vrijedne nagrade.


U izboru za Miss mogle su sudjelovati i varaždinske stjuardese, a kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:



 

Komentari