FOTO:Pogledajte kako izgleda crni tartuf za kojim se danas tragalo u Paki

Objavljeno: 13.09.2015. 16:38

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:02

Foto: Siniša Sović

Tražiti tartufe u našim šumama bez dresiranih pasa, isto je kao da tražite iglu u plastu sijena. Stoga je prava zvijezda današnje potrage za crnim tartufom u Paki bila kujica Eva.

Ipak, tartuf nije pronašla, što ni ne čudi s obzirom na to da Paka nije prirodna lokacija za crne tartufe pa zakopani tartuf nije otpustio svoje mirise na temelju kojih ga pas može pronaći.

- Naravno, iako je neosporna činjenica da u sjeverozapadnoj Hrvatskoj ima tartufa, za ovu priliku mi smo jedan crni tartuf zakopali kako bismo demnostrirali na koji način psi tragaju za njima. Kako ova podloga ne odgovara tartufima, gljiva nije pustila svoj miris pa je kujici Evi potraga bila znatno otežana - doznali smo od organizatora Mladena Jakopovića koji je dodao kako su ovom demonstracijom željeli napraviti jedan mali eksperiment.

Iako nije bilo tartufa, velik broj natjecatelja moga se pohvaliti dobrim "ulovom" vrganja i ostalih jestivih gljiva, a sva događanja dio su manifestacije drugih "Dana vrganja u Paki".

Cilj manifestacije je promicanje vrijednosti lokalne zajednice, zaštita prirodnih dobara, podizanje ekološke svijesti, osobito kod mladih te očuvanje izvornih običaja i povijesnih vrednota domaćeg kraja.

Posjetiteljima su se predstavila obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva sa svojim domaćim proizvodima, a osim potrage za vrganjima družilo se uz likovnu koloniju LuNoM. Održane su promocije streličarstva, paraglajdinga, biciklizma, lova i rbolova, promovirano je lovište obitelji Erdody, a moglo se i voziti kočijom s groficom Lujzom.

Popodevni sati "Dana vrganja u Paki" rezervirani su za uživanje u gastronomskim specijalitetima od vrganja i tartufa za koje je zadužen vrsni chef Damir Crleni. Svima koji još planiraju posjetiti današnju manifestaciju, organizatori preporučaju kušanje osebujnog jela od crnih tartufa koje će biti posluženo u 18 sati u šatoru postavljenom na igralištu.

Pokrovitelji manifestacije su Udruga privatnih šumovlasnika Graber, LAG PRIZAG, Općina Breznički Hum, Općina Breznica, Grad Novi Marof i Turistička zajednica Grada Novog Marofa.

Kako je dosad bilo na gljivarijadi te kako izgleda pravi tartuf, pogledajte u fotogaleriji.

Komentari