FOTO Rokovo u Druškovcu: 500-tinjak župljana i hodočasnika častilo se pečenim volom, odojcima...

Objavljeno: 16.08.2015. 15:36

Zadnja izmjena: 26.02.2016. 14:14

Foto: Nikola Kokotec

Najveća tradicionalna proslava blagdana Sv. Roka u varaždinskom kraju u nedjelju je održana u Druškovcu. Ispred kapelice koja nosi ime ovog sveca, u poznatom svetištu Maruševečkog  kraja okupilo se 500-tinjak vjernika, župljana i hodočasnika...

Veliki i mali žitelji maruševečkog kraja te susjednih općina i gradova koji su uranili, prvo su posjetili proštenje u Druškovcu. Tijekom misnog slavlja na otvorenom zvuci pučke veselice su utihnuli, a nakon nje, kako to nalaže tradicija, nastupili su članovi Kuburaške udruge Maruševec.

Pucanje iz starih kubura najavilo je nastavak programa, a 500-tinjak gostiju pohrlilo je u sjenu koju nude brojni šatori. Inače, sveti Rok u tradicijskoj katoličkoj baštini Hrvata zauzima posebno mjesto.

U mnogim mjestima, na blagdan sv. Roka hodočasti se u svetišta toga sveca, održavaju se procesije te priređuju velika narodna veselja. Tako je i u Druškovcu kojim se od jutarnjih sati širi miris pečenih volova, odojaka, kotlovine i delicija s roštilja.

Uz medenjake, licitari su gostima nudili i gverc za kojeg kušači kažu da je vrhunski spravljen.

Kako je to danas izgledalo na poznatom proštenju u Druškovcu kojeg je svojevremeno opjevao je Ivančan Ivan Ernoić u pjesmi “Pri svetem Roku“, pogledajte u našoj galeriji fotografija:

Komentari