FOTO: Sada igračke, nekad ozbiljni instrumenti animatora

Objavljeno: 22.04.2015. 09:41

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Siniša Sović

Izvor: galerija-images/vafi radionica 2015

Prije 180 godina prvi su animatori animirali pomoću papirnatih krugova na kojima su se izmjenjivale sličice. Danas su to optičke igračke.

- Optičke igračke su savršen alat da se djeca upoznaju s procesom animacije. Jednostavne su, radi se o krugovima od papira koje na kraju vrtimo, a nizu sličica udahnemo život - kaže Wilson Lazaretti.

Brazilac je voditelj dvodnevne Radionice optičkih igračaka u sklopu VAFI-ja (Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin 21.-26. travnja).

Igračke koje je donio rade se od papira, izrađuju se na radionici, a zapravo se radi o prvim instrumentima za animaciju koji su se pojavili u Engleskoj i Belgiji prije 180 godina. Lazaretti,koji se već 40 godina bavi podučavanjem djece animiranju, ovu radionicu diljem Brazila te na pojedinim filmskim festivalima drži već pet godina.

- Koliko god ovo radio, uvijek me fascinira kada radim s djecom koja odrastaju u plemenima amazonske prašume. Njihovi crteži puno su čišći od onih djece iz grada. Velike industrije itekako utječu na kreativni razvoj djece u urbanim sredinama - ističe Lazaretti.

Ova radionica, namijenjena je mlađima, od 7 do 12 godina.

- Već sam napravio jedan crtić, ali nisam crtao s optičkim igračkama. Sad crtam pticu, a kad je stavim u igračku, ona će poletjeti - rekao nam je Emanuel (10,5).

Osmogodišnja Leona odlučila je oživjeti curicu ptičicu. - Curica diže čarobno srce u zrak. To je srce čarobno jer kada je netko bolestan samo ga mora dotaknuti i ozdravit će - veli malena animatorica.

Iako većina ljudi kada čuju riječ animacija misle da je za to potrebno predivno crtati, na ovoj radionici to nije bio uvjet.

- Ako dijete želi naučiti animirati, nije nužno da lijepo crta. Mi učimo kako crtežu unijeti pokret, a ne kako lijepo crtati - veli Lazaretti.

U nedjelju u 9:30 u kinu Galerija možete pogledati i Lazarettijev dugometražni animirani film “Bilo jednom davno”.

{gallery}vafi radionica 2015{/gallery}

Komentari