FOTO: Samo desetak minuta od centra Varaždina pravi raj na zemlji

Objavljeno: 14.05.2015. 18:58

Zadnja izmjena: 25.03.2016. 13:06

Foto: FOTO: Siniša Sović

Za samo desetak minuta od centra Varaždina stiže se u pravi raj na zemlji. Riječ o kućicama nizvodno od Mosta bana Josipa Jelačića, tamo gdje počinje akumulacija HE Čakovec.

Na otočićima, što prirodnim, što nastalim nastalim na sprudovima, ili umjetno izgrađenim izgrađene su tako drvene ili ciglene kućice gdje svoje živce odmaraju Varaždinci, ali i Međimurci.

- Svakodnevno uhvatim nešto vremena i skoknem do svoje kućice. Odmaram živce, uživam u prirodi ponekad i pecam. Ulov nije važan već uživancija u prirodi - rekla je jedna od vikednašica iz Međimurja.

No, s druge strane vikedaši imaju problem s legalizacijom tih objekata.

Naime, članak 6. Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama kaže da nezakonito izgrađena zgrada ne može se ozakoniti ako se nalazi na području koje je prostornim planom određeno kaopovršine izvan građevinskog područja u nacionalnom parku, parku prirode, regionalnom parku, park šumi, strogom rezervatu, posebnom rezervatu, spomeniku prirode i spomeniku parkovne arhitekture.

Iznimnke

Također zakonom se određuje da se na spomenutim površinama ne može legalizirati niti sklop trajno povezan s tlom (kamp-kućica, kontejner i sl.), dakle, niti građevine od materijala i podignute načinom kojim se ne osigurava dugotrajnost i sigurnost korištenja (baraka).

Postoji tek jedna iznimka od oštrog reza Zakona. To je da na vodnom dobru se mogu legalizirati zgrade izgrađene uz suglasnost Hrvatskih voda, odnosno pravne osobe za upravljanje vodama, što je najbliže primjeru sporazuma između HEP-a koji upravlja prostorom pod objektima HE Dubrava i Grada Preloga o uređenju odnosnog prostora.

Kućice

Sve to ne ide u prilog da se kućice ne mogu legalizirati,a sagrađeno je oko petstotinjak. Iako se rušenje navljivalo prije dvije i pol godine, do toga nije došlo. Možda i bolje da nije, jer je priroda na tom području prekrasna. Labudovi mirno plivaju jezerom i ponosno se šepure, dok ribiči mirno i spokojno čekaju na ulov.

Komentari