FOTO: Varaždinci jutros pješice krenuli na zavjetno hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj

Objavljeno: 04.07.2015. 08:38

Zadnja izmjena: 09.03.2016. 07:47

Foto: Siniša Sović

Trodnevno, 326. zavjetno hodočašće grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj, kojem se tradicionalno pridružuju i mnoge druge župe Varaždinske biskupije, započelo je u subotu rano ujutro nakon Službe Riječi s Božjim blagoslovom koji je hodočasnicima u varaždinskoj katedrali udijelio biskup Mrzljak...

Jutros, nešto prije 7 sati prvi hodočasnici pješice su stigli do Belskog dola u kojem su samo nakratko predahnuli. Zavjetno hodočašće ove godine prvi put organizira varaždinska župa svetog Fabijana i Sebastijana, doznajemo od župnog vikara vlč. Tihomira Koseca.

- Nakon dolaska u Mariju Bistricu, hodočasnici će u večernjim satima proslaviti svetu misu u crkvi na otvorenom, te sudjelovali u Putu svjetla sa svijećama na bistričkoj Kalvariji. Lani su nam se na hodočašću pridružili i vjernici iz Prekomurja, a ove godine tu je i veliki broj mladih. Iz naše župe od Varaždina do Marije Bistrice pješače bračni parovi pod vodstvom vjeroučiteljice Aleksandre Lukavečki. Nakon dolaska u Bistricu, zajedno sa zborovođom, sopranisticom Teom Ilčić, pjesmom će uveličati pobožnosti – kaže kapelan Kosec koji će s bivšim bogoslovnim bendom nakon večernje mise na otvorenom održati humanitarni koncert i promociju nosača zvuka "Na obali".

Inače, posebnu zadaću na zavjetnom hodočašću ima Zdrug katoličkih skauta Varaždinske biskupije, odnosno odred svetog Fabijana i Sebastijana Varaždin.

- Budući da je riječ o višednevnom hodočašću, dio sudionika koji to želi, morat će prespavati poput nas u šatorima. Za one koji ga nemaju, podigli smo u petak veliki šator u kojem mogu prenoćiti – kazao nam je Dominik Klemenčić koji se na hodočašće uputio 8. put za redom.

Uz njega je još sedmero skauta koji su se iz Marije Bistrice u Varaždin vratili u petak oko 22 sata. Stigli su tek nakratko predahnuti i nakon današnje Službe Riječi s Božjim blagoslovom u varaždinskoj katedrali odmah krenuli na naporno pješačenje.

- Prva etapa puta vodila nas je prema Belskom dolu gdje hodočasnici već tradicionalno imaju odmor uz doručak i nastavili smo kretanje uhodanom rutom preko Podruta do Marije Bistrice. Na sv. misi u nedjelju prvi put imamo tzv. „Skautska obećanja“ i u goste nam dolaze kolege iz Zagrebačke i Riječke nadbiskupije s kojima ćemo zajedno noćiti – kazao je Klemenčić.

U nedjelju duhovni sadržaji počinju zajedničkim križnim putem na Kalvariji u 9.30 sati. Zavjetna sveta misa u crkvi bl. Alojzija Stepinca na otvorenom bit će u 11 sati, a oproštajna procesija u bistričkoj bazilici u 15 sati. U ponedjeljak, 6. srpnja, proslavit će se sveta misa zahvalnica u varaždinskoj katedrali u 19 sati.

Kako je izgledalo današnje druženje vjernika - hodočasnika u Belskom dolu i na putu prema Podrutama pogledajte u našoj galeriji fotografija:
 

Komentari