FOTO: Varaždinci uživali u prezentaciji različitih čuda tehnike

Objavljeno: 06.06.2015. 12:33

Zadnja izmjena: 25.03.2016. 08:37

Foto: Nikola Kokotec

Na ovogodišnjem “Danu tehničke kulture“ brojni znatiželjnici su imali prigodu razgledati različitu opremu za rad nekoliko udruga, čiji su članovi na Starom gradu demonstrirali svoje vještine...

Bavljenje modelarstvom i maketarstvom samo je jedno od područja tehničke kulture. Pravi znalci u tome su učenici III. i V. OŠ Varaždin.

- Nama je to izvanškolska aktivnost, a mentori su članovi Društva pedagoga tehničke kulture. Pomoću specijalnih pila režemo šperploče i napravit ćemo različite ukrase za jelku i druge korisne stvarčice – pojasnila nam je Sara Pomper (14), učenica V. OŠ. Varaždin, dodavši kako se u ovom poslu svi lijepo zabavljaju i pritom mnogo nauče.

Inače, najveći „doseg“ na subotnjoj su manifestaciji imali upravo članovi Društva pedagoga tehničke kulture. To ne čudi, jer u svojim redovima imaju vrsne raketne modelare.

- Djelo njihovih vrijednih ruku su rakete koje danas paraju nebo iznad Varaždina. Domet smo im ograničili na 150 metara. Više od toga nije dozvoljeno bez najave Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo – naglasio je Zlatko Cesar, prof. tehničke kulture i politehnike, koji je ujedno instruktor raketnog modelarstva.

Na štandovima Foto kluba „Sloboda“ i „Varaždin“ pažnju su privlačile različite kamere od kojih je najstarija, proizvedena početkom 20. stoljeća imala mijeh. Riječ je o eksponatu iz kolekcije Denisa Pleića.

I dok su članovi Modelarskog centra Varaždin nebu pod oblake puštali dronove, oko robotičara se ubrzo okupio veliki broj znatiželjnika. Mala, sofisticirana čuda tehnike pokazivali su im Đeraldina Kuzminski, prof Ivica Kolarić i Jelka Hrnić.

Javnosti se u ovoj prigodi predstavio i izumitelj  Nikola Marinić svojim Trabantom na električni pogon, kojeg je opremio solarnim ćelijama

- Živim u Selniku kraj Ludbrega i do Varaždina sam zahvaljujući sunčanom danu putovao s čak 60 km/h. U prtljažniku sam dovezao i kosilicu na solarni pogon – pohvalio se ovaj izumitelj.

Svoje štandove imali su i članovi Kajak kanu kluba „Varteks“, Udruge „Robofreak“ i Radioamaterske udruge Sloga:

Komentari