FOTO: Varaždinske “Pume“ obilježile 22. godišnjicu osnutka 7. gbr HV-a

galerija-images/22. obljetnica osnutka 7. gbr

Objavljeno: 23.12.2014. 15:38

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Josip Novak

Povodom 22. obljetnice osnutka 7. gardijske brigade varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak predvodio je zadušno misno slavlje za 90 poginulih i preminulih i jednog nestalog pripadnika “Puma“...

Sv. misi nazočili su veterani 7. gbr, izaslanstva braniteljskih udruga s područja Varaždinske županije, članovi obitelji hrvatskih bojovnika koji su poginuli u Domovinskom ratu te brojni gosti i uzvanici.

- Nakon završetka Drugog svjetskog rata nestala je cijela generacija hrvatskih ljudi i desetljećima se trpjela diktatura. No, došlo je vrijeme da se tiraniji kaže dosta. Željeli smo svoju slobodu i slobodnu Hrvatsku. Jer kao što je rekao 1946. godine blaženi kardinal Alojzije Stepinac, svaki narod ima pravo na slobodu pa tako i Hrvatski. Nažalost, kada je hrvatski narod na referendumu jasno dao do znanja da želi svoju neovisnost dogodio se rat kojeg nismo željeli. Željeli smo poštivati svakog čovjeka, jer nas i naša vjera tome uči – naglasio je između ostalog u svojoj homiliji mons. Mrzljak.

Mnogima se to nije svidjelo, podsjetio je okupljene varaždinski biskup, dodavši kako su mnogi tada osjetili poziv da se oružjem brane i izbore za slobodu.

- Oni, kojih se danas na poseban način sjećamo, žrtvovali su se za slobodu, za nešto dobro, plemenito i vrijedno. Zahvaljujući našim braniteljima, danas možemo u miru i slobodi slaviti Božić. Dakako, još uvijek su prisutni tragovi vremena od prije 25 i više godina te postoje neki kojima to nije drago. Crkva zna da branitelji nose časno ime i ona zato želi biti uz vas sa svojim molitvama i sa svojim nastojanjem da istina o Domovinskom ratu dođe na vidjelo - istaknuo je varaždinski biskup.

Nakon mise zadušnice obilježavanje 22. obljetnice osnutka brigade nastavljeno je povjesnicom u Parku 7. gardijske brigade Hrvatske vojske „PUMA“ uz sudjelovanje učenika osnovnih škola iz Varaždina.

Potom je slijedilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Križa zahvalnosti:
{gallery}22. obljetnica osnutka 7. gbr{/gallery}

Komentari