FOTO: Varaždinsko zelje dobilo u centru grada “spomen ploču“ od bešteka

Objavljeno: 14.08.2015. 21:07

Zadnja izmjena: 26.02.2016. 14:52

Foto: Nikola Kokotec

Nakon Kraljevskog stolca, Krinoline ljubavi, te Natpisa gospodin Nitko, varaždinski umjetnik Ivan Mesek uhvatio se u koštac s izradom još jedne osebujne umjetničke instalacije pod nazivom “Varaždinsko zelje“, koja je u petak postavljena na zid u Bakačevoj ulici...

Umjetnička instalacija nastala je od “bešteka“ kojeg su lani prikupljali Varaždinci uoči Špancirfesta i to je svojevrsna “spomen ploča“ glasovitom povrću koje se od davnina uzgaja u našem kraju, pojasnio je Ivan Mesek.

- Varaždin je po mnogo čemu prepoznatljiv, ali kada je hrana u pitanju, svi prvo spominju varaždinske klipiće i zelje. Lokacija za postavljanje instalacije izabrana je radi blizine naše zelene tržnice i umjetnička instalacija poslužila je za odavanje počasti ovom povrću bez kojeg nema prave sarme – kazao je Mesek koji nas svojim umjetničkim intervencijama u centru grada iznenađuje već 15 godina.

Ploča s “Varaždinskim zeljem“ je na TIV-inu ogradu postavljena zahvaljujući financijskoj potpori Hrvatske turističke zajednice koja je prepoznala značaj ovog projekta čiji su sukreatori sami Varaždinci.   

- Da nije bilo „bešteka“ kojeg su lani prikupljali Varaždinci uoči Špancirfesta, te ideje što s njim napraviti, ne bi bilo ni ove umjetniče intervencije u prostoru urbane gradske jezgre. Ona će zasigurno pridonijeti poboljšanju kvalitete života u gradu i proširenju turističke ponude Varaždina – uvjeren je ravnatelj Galerijskog centra Varaždin.

Inače, ovaj metalni reljef sa „švasanim“ beštekom teži 80-tak kilograma i prema Mesekovom idejnom rješenju izradila ga je radionica Mintas iz Hrašćana.

- Na ploči je uz reljef i stari dvojezični recept za pripravu dinstanog zelja kojeg je nabavila Turistička zajednica Grada Varaždina. Riječ je o jednostavnom tradicionalnom receptu kojeg mogu brzo prepisati prolaznici i turisti – kazao je Mesek o interaktivnoj instalaciji koja će na duži rok oplemeniti prostor na križanju Bakačeve i Uske ulice.

Kako je to sve skupa izgledalo na njenom postavljanju pogledajte u našoj galeriji fotografija: 

Komentari