FOTO: Veliki i mali folkloraši na "Viničkoj jeseni" pokazali izvorne koreografije

Objavljeno: 17.11.2014. 17:25

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Općina Vinica

Izvor: galerija-images/vinicka jesen kud vinica

Dvorana u zgradi Općine Vinica bila je ove subote, 15. studenog, premala da primi sve posjetitelje već tradicionalne 14. Međunarodne smotre folklora "Vinička jesen".

I ovogodišnja smotra održana je u organizaciji Kulturno umjetničkog društva Vinica, a u suradnji i pod pokroviteljstvom Općine Vinica.

Supokrovitelj Smotre bilo je i Ministarstvo kulture koje je osiguralo 5 000 kuna, prvenstveno za troškove snimanja, tiskovina i slično. Kroz program smotre i upoznavanja s gostujućim KUD-ovima te njihovim koreografijama, prisutne je vodio tajnik KUD-a Vinica Andrija Bedenik koji je obzirom na predstojeću tužnu godišnjicu, pozvao prisutne da minutom šutnje odaju počast svim žrtvama Vukovara te svima poginulima u Domovinskom ratu.

Smotru je prigodnim riječima proglasio otvorenom načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac. U svom kratkom obraćanju načelnik je naglasio  značajan doprinos ovakovih priredbi koje okupljaju sve samozatajne čuvare neprocjenjivog kulturnog i narodnog blaga. Kako je rekao, naša se Hrvatska doista može ponositi obiljem i raznolikošću narodnih običaja, pijesama i plesova, a maksimalna je obaveza i zadaća svih u "politici", a  ne samo općina, podržati sve koji uglavnom volonterski čine maksimalne napore da otrgnu zaboravu našu domaću riječ i bogatu tradiciju.

Program Smotre otvorili su domaćini – KUD "Vinica" s koreografijom "Viničko pole", a u nastavku su nastupili mali folkloraši Osnovne škole Vinica koje vodi učiteljica Snježana Gašparić. Svoje izvorne koreografije na ovogodišnjoj "Viničkoj  jeseni" predstavili su KD "RAK" Rakek iz susjedne Slovenije, KUD "Kolo" iz Starog Grabovca (Sisačko-moslavačka županija), KUD "Strahoninec" (Međimurska županija),  KUD "Benedikt" iz Svibovca Podravskog te KUD Općine Cestica. ž

Posljednje su se viničkoj publici predstavile članice ove godine osnovanog  ženskog vokalnog  sastava "Leluja" koji djeluje kao sekcija KUD-a Vinica. Vinička publika gromoglasnim je i zasluženim pljeskom nagradila nastup svakog kulturno- umjetničkog društva.

Na kraju priredbe, organizatori iz KUD-a Vinica, svakom su izvođačui uručili zasluženo priznanje, a tajnik KUD-a uputio je riječi zahvale  Ministarstvu kulture i načelniku Općine, kao i svima koji su na bilo koji način pomogli održavanje ovogodišnje Smotre folklora.

Druženje svih okupljenih sudionika trajalo je uz pjesmu i ples još do kasno u noć.

{gallery}vinicka jesen kud vinica{/gallery}

Komentari