FOTO: Znakovi vremena? U Varaždinu tek ponegdje izvješena zastava povodom Dana pobjede

Objavljeno: 05.08.2015. 13:01

Zadnja izmjena: 07.03.2016. 09:12

Foto: Nikola Kokotec

Zastava Republike Hrvatske, službeno usvojena 21. prosinca 1990. godine, jedan je od državnih simbola koji se obavezno ističe na zgradama svih državnih tijela, zatim u dane praznika Republike Hrvatske, te u trenucima trajanja žalosti kada se stijeg spušta na pola koplja.

U svim hrvatskim krajevima običaj je da se zastava ističe i prigodom tradicionalnih oblika vjenčanja, a u nekim od krajeva i povodom državnih praznika poput današnjega Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, koji se tijekom cijelog današnjeg dana slavi u Kninu, ali i drugim hrvatskim mjestima.

>>Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, zastavu u Kninu podići će legendarne "Pume"

>>FOTO: U ponoć iz Varaždina krenuli autobusi prema Kninu

U sjevernoj Hrvatskoj spomenuti način izražavanja nacionalne pripadnosti nije prisutan koliko u krajevima koji su 90-ih godina pogođeni okupacijom, stradanjima i ratnim razaranjima. U to smo se uvjerili obilazeći danas grad, međutim ima i onih koji su današnju prigodu iskoristili kako bi se i pred njihovom kućom zavijorila trobojnica.

Prosudite stoga sami: isticanje zastave kod nas nije običaj ili je, tomu naprotiv, riječ o određenom izrazu nezadovoljstva lošim stanjem u državi, koje je s većim ili manjim intenzitetom permanentno prisutno sve od dana pobjede, 5. kolovoza 1995. godine.

Zastave izvješene na kućama pak pogledajte u našoj fotogaleriji:

Komentari