Najavljeni natječaji

Poduzetnicima na raspolaganju milijuni eura: slijede tri nova natječaja

Objavljeno: 20.01.2016. 17:42

Zadnja izmjena: 17.02.2016. 07:32

Foto: Ilustracija

Prema najavama nadležnih Ministarstva, početkom ove godine očekuju nas pozivi za nove natječaje namijenjeni malim i srednjim poduzetnicima te centrima kompetencije. Tiču se razvoja novih proizvoda i usluga iz aktivnosti istraživanja i razvoja, kao i inovacija...

Tako je prvi natječaj "Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja" predviđen za ožujak ove godine. Najniži iznos potpore bit će 190.000 kuna, dok će poduzetnici moći ostvariti čak 57.000.000,00 kuna bespovratnih sredstava po pojedinom projektu. Potpore će se dodijeliti projektima u kojima se razvijaju novi proizvodi i usluge i povećava suradnja sa znanstveno-istraživačkim institucijama. Financirat će se troškovi osoblja, instrumenata i opreme, zgrada i zemljišta i sl. 

Drugi zanimljiv natječaj naziva "Program dodjele državne potpore za razvoj Centara kompetencija" osigurat će centrima mogućnost da, uz financijska sredstva, ulažu u istraživačku infrastrukturu, inovacijske klastere i druge projekte istraživanja i razvoja. Najniža vrijednost potpore iznosi čak milijun eura, dok je najviši iznos koji se može dobiti 15 milijuna eura. Poziv će se također objaviti krajem ožujka.

Treći projekt bit će idealan za novoosnovana poduzeća jer je namijenjen projektima u koje su uključene njihove inovativne ideje. Naziv poziva bit će "Inovacije novoosnovanih malih i srednjih poduzeća". Poticat će se ulaganja vezana uz završnu fazu razvoja novih proizvoda i usluga te komercijalizaciju rezultata istraživanja i razvoja. Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom poduzetniku iznosi 150.000,00 kuna, dok najviši iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom poduzetniku iznosi 1.500.000,00 kuna. Natječaj se planira otvoriti krajem veljače. 

Treba naglasiti da su još uvijek otvoreni natječaji za projekte u turizmu te za izgradnju proizvodnih kapaciteta i ulaganje u proizvodnu opremu malih i srednjih poduzeća. Više o natječajima možete saznati na službenim stranicama Ministarstva poduzetništva i obrta, Ministarstva gospodarstva te Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova.

Komentari