Županijska komora

Radionica o platnom prometu i SEPA pravilima

Objavljeno: 24.01.2016. 13:32

Zadnja izmjena: 16.02.2016. 11:47

Županijska komora Varaždin u srijedu, 27. siječnja s početkom u 10 sati, organizira besplatnu radionicu o izmjenama u platnom prometu u 2016. godini: 'SEPA pravila za kreditni transfer i izravno terećenje'...

SEPA (jedinstveno područje plaćanja u eurima; engl. The Single Euro Payment Area) je područje u kojem pravne i fizičke osobe zadaju i primaju plaćanja u eurima, unutar Europskoga gospodarskog prostora, pod jednakim osnovnim uvjetima, s jednakim pravima i obvezama, neovisno o mjestu na kojem se nalaze i neovisno o tome je li riječ o nacionalnim ili prekograničnim plaćanjima.

Pristupanjem Europskoj uniji, krajnji rok migracije za platne transakcije u eurima na SEPA platne instrumente obvezujući je i za Hrvatsku.

Provedba SEPA projekta u Hrvatskoj u tehničkom smislu predstavlja i djelomičnu reformu platnog sustava budući da je Nacionalni odbor za platni promet, kao glavno upravljačko tijelo nacionalnog SEPA projekta u RH, donio odluku da SEPA projektom trebaju biti obuhvaćene i nacionalne platne transakcije u kunama.

Od 1. travnja ove godine uvodi se novi format zbrojnog naloga, a od 1. listopada izravno terećenje ostvaruje se prema novim pravilima.

Radionica je namijenjena svim poslovnim subjektima (osobito odjelima IT potpore i računovodstvu): malim i srednjim poduzetnicima, velikim trgovačkim društvima – izdavateljima računa, obrtnicima i tijelima javne vlasti (lokalna i regionalna samouprava), a održat će je predstavnici Financijske agencije u ime Hrvatskog SEPA foruma.

Očekuje se  trajanje od dva sata, a sudjelovanje je bez naknade.

Prijave se dostavljaju putem online obrasca.

Komentari