Dobre vijesti iz Novog Marofa

Ratković radnicima Lipe isplatio zaostale plaće, u pogon puštene pilana i kotlovnica

Objavljeno: 25.01.2016. 13:41

Zadnja izmjena: 17.02.2016. 10:34

Vlasnik Stolarije i pilane Ratković, Miljenko Ratković nedavno je kupio Lipu iz Novog Marofa, poduzeće u kojemu su se godinama gomilali dugovi, pogoni se nisu održavali i radnici nisu dobivali plaće. U kratkom intervjuu za eVaraždin otkrio nam je zbog čega se odlučio za kupnju, kakvu je situaciju zatekao u tvrtki i što je prvo učinio...

Naime, tvrtka je dosad bila u vlasništva Trgonoma, također iz Novog Marofa, te od 2014. godine u predstečajnoj nagodbi. Riječ je o poduzeću koje se bavi drvnom industrijom te posluje od 1978. godine. Zapošljava 103 djelatnika u dvije osnovne djelatnosti: pilanskoj proizvodnji te proizvodnji parketa.

Poduzetnik Miljenko Ratković rekao nam je kako je zatekao prilično nepovoljnu situaciju u poduzeću koje je bilo u stečaju i s dugovima od više od 30 milijuna kuna. Ipak, istaknuo je da je preuzeo taj rizik jer je to, skromno dodaje, posao koji dugo radi. U mjesec dana, kaže, uspio je riješiti većinu “gorućih” problema:

- Trenutno obnavljamo pogone koji su bili zapušteni i neodržavani. Isplatili smo 3 ili 4 zaostale plaće te otpremnine, a prošlog smo tjedna u pogon pustili pilanu i kotlovnicu, kazao je Ratković.

Ratković u ovom poslu iza sebe ima godine iskustva te je njegovo poduzeće “Stolarija i pilana Ratković” u 2014. godini ostvarilo izvrsne poslovne rezultate: 36.497.600 prihoda te dobit 7.360.600 kuna. Smatra i da u Lipi postoji velika šansa za uspjeh te joj se zasigurno može vratiti stari sjaj, ukoliko ne dođe do krize:

- Tržište uvelike ovisi o arapskim zemljama gdje je trenutno kriza zbog nafte, a tu je i Kina čije je tržište malo palo, a 10% kineskog tržišta je poput cijele Europe, pojasnio je Ratković.

Premda je o tome još rano govoriti, istaknuo je da planira i novo zapošljavanje kvalitetnih kadrova:

- Mladi su otišli zbog “preduge agonije” iz tvrtke, a mnogi stariji zaposlenici su pred mirovinom pa ću zasigurno trebati ljude za proizvodnju, jer poslovođa i ljudi u uredima ima, zaključuje Ratković. 

Podsjetimo, za Lipu se prodavalo 26% udjela, dok je preostalih 74% bilo moguće kupiti za jednu kunu. Početna cijena 26% bila je 4 milijuna kuna te je iznos, kako stoji u ponudi, bio plativ u 2 godine uz kamatu od 4,5 % godišnje uz polaganje bankovne garancije bez prava opoziva.

Miljenko Ratković ostvario je pravo kupiti i 74% preostalog vlasništva Lipe doo za (jednu) kunu, uz preuzimanje svih prava i obveza iz predmetnog društva, te posebno pod uvjetom da preuzme jamstva koja sadašnji vlasnici imaju prema društvu Lipa doo, a da je ta jamstva voljna prihvatiti poslovna banka – vjerovnik (Erste banka). Ugovor je sklopljen na 7 godina.

Komentari