Varaždin od danas bogatiji za 10 milijuna prijatelja u dalekoj Kini

Objavljeno: 07.05.2015. 20:00

Zadnja izmjena: 25.03.2016. 14:29

Foto: Siniša Sović

Grad Varaždin ugostio je veliko kinesko izaslanstvo, te ujedno potpisao sporazum o suradnji Varaždina i Wuhana, grada u NR Kini koji ima više od 10 milijuna stanovnika...

U posjet Varaždinu u četvrtak je iz Mađarske stiglo 30-tak gospodarstvenika, čelnika najvećih kompanija u  izaslanstvu grada Wuhan iz Narodne Republike Kine.

U Salonu Gradske vijećnice varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i viši savjetnik Narodne gradske uprave Grada Wuhana Ruan Chengfa u ovoj prigodi potpisali su sporazum o suradnji Wuhana i Varaždina, u nazočnosti varaždinskih gradskih vijećnika i ostalih gostiju iz Kine i veleposlanstva te prijateljske države.

Dobrodošlicu je gostima poželio Goran Habuš, varaždinski gradonačelnik, rekavši kako se danas potpisuje sporazum o suradnji između dva grada i dvije nacije.

- Gradovi bez prijatelja su bez srca i duše, a Varaždin je danas bogatiji za 10 milijuna prijatelja. Zahvaljujem van na tome – naglasio je Habuš.

Viši savjetnik gradske uprave Grada Wuhana Ruan Chengfa rekao je kako su on i njegova pratnja stigli iz daleke Kine s namjerom da sklope prijateljstvo s Varaždinom u kojem borave prvi put.

- Ovo su lijepe okolnosti i zaista smo puni emocija nakon dočeka na vašem trgu – istaknuo je Chengfa, očito pod dojmom nastupa varaždinskih mažoretkinja, verglaša Srećka i Purgara koji su dočekali goste iz te daleke zemlje i za njih izveli prigodan program na Korzu.

Potpisivanje sporazuma o suradnji je veliki događaj za Kineze, koji dolaze iz grada koji ima više od milijun studenata i po tome mu nema ravnog na svijetu.

- Pozivamo mlade Varaždince da dođu  studirati na jedno od naših 80 veleučilišta. U našem gradu najrazvijenije su tvornice u tehnološkoj branši jer proizvode 25 posto komponenti za sva svjetska računala – pohvalio se Chengfa koji je pozvao predstavnike Grada Varaždina da svakako posjete Wuhan.

Nakon toga potpisan je sporazum o suradnji, a kineskim gospodarstvenicima su predstavljene mogućnosti ulaganja u razvoj varaždinskog aerodroma i Tehnološkog parka. Uvodno, objašnjen im je zemljopisni i gospodarski položaj Varaždina u Hrvatskoj.

Čelnici vodećih tvrtki iz Wuhana ugošćeni su i u Županijskoj komori Varaždin, a potom su imali prigodu razgledati Varaždin u pratnji Gorana Habuša i Vjerana Radelića.

Između ostalog, navratili su i do „Anđelinjaka“ na Franjevačkom trgu...

Komentari