Međunarodni aeromiting “CIAV 2015“ donosi atrakcije na varaždinsko nebo

Objavljeno: 23.06.2015. 10:50

Zadnja izmjena: 09.03.2016. 11:18

Foto: Siniša Sović

U Varaždinu će 11. i 12. srpnja biti organiziran najveći aeromiting u našoj zemlji – CIAV 2015. (Croatian International Airshow Varaždin) kojim organizator – Aeroklub Varaždin nastavlja dugu i bogatu tradiciju ovakvih zrakoplovnih priredbi u gradu Varaždinu, najavljeno je danas na konferenciji za medije u Gradskoj vijećnici...

Posjetitelji ove međunarodne zrakoplovne priredbe moći će tako drugog vikenda u srpnju uživati u atraktivnom i raznovrsnom programu u kojem će letačke vještine između ostalih demonstrirati članovi akrobatske grupe Krila Oluje, naglasio je Robert Mišak, tajnik Aerokluba Varaždin, dodavši da letači HRZ-a u našem gradu slave svoj 10. rođendan.

- Na nebu iznad Varaždina letjet će i jedan od najboljih akrobatskih pilota na svijetu – Peter Podlunšek, europski viceprvak u akrobatskom letenju koji sa svojom Extrom 330 uspješno nastupa na najprestižnijem natjecanju zrakoplovaca – Svjetskom prvenstvu Red Bull Air Race, a svoje će pilotske vještine demonstrirati i hrvatski pilotski as – Branimir Ambreković – istaknuo je Mišak koji je ujedno i nositelj projekta CIAV 2015.

Nakon pet godina na varaždinskom aerodromu ponovno imamo međunarodni aeromiting, jedan od najvećih u ovom dijelu Europe, naglasio je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

- Atraktivnost priredbe zasigurno će privući brojne posjetitelje koje očekuju brojna iznenađenja i zahvaljujem svima koji su bili uključeni u pripreme zrakoplovnog spektakla. Prve sastanke vezane uz organizaciju CIAV-a imali smo prije godinu dana, surađivali smo i s bivšim Predsjednikom RH i uz podršku brojnih resornih ministarstva, zacrtani cilj je ostvaren – istaknuo je Habuš.

Na njega se nadovezao varaždinski župan Predrag Štromar rekavši kako aeromiting ima širi značaj.

- Želim čestitati organizatoru na iznimnom trudu kojeg su uložili u organizaciju ove zrakoplovne manifestacije. Gradonačelniku i meni nije preostalo ništa drugo nego da objeručke podržimo ovaj značajan događaj za Varaždin i Varaždinsku županiju. CIAV 2015 je turistička i gospodarska manifestacija zahvaljujući kojoj će naš kraj imati još jednu pozitivnu promociju – kazao je Štromar.      

Organizatori su uvjereni da će se Aeroklub Varaždin zahvaljujući partnerstvu s Gradom Varaždinom i Varaždinskom županijom, ponovno potvrditi kao najbolji organizator ovakvih zrakoplovnih spektakla u Hrvatskoj.

- Na varaždinskom nebu tog će vikenda letjeti i MIG 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, borbeni zrakoplov mađarskog ratnog zrakoplovstva – Gripen JAS 39, Pilatus PC9 i Soko Galeb G-2, školsko – borbeni zrakoplovi Slovenskog ratnog zrakoplovstva, helikopteri hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova -  Bell 206  JetRanger i Eurocopter, zrakoplovi generalne i poslovne avijacije, ali i zračne jedrilice te motorni zmajevi – kazao je Mišak.

Ove godine varaždinski zrakoplovni entuzijasti obilježavaju 85 godina od osnutka Aerokluba „Naša krila“.

- Klub je osnovan još 1930. godine, kada je u naš grad sletio i prvi avion. Tada je uređen i prvi aerodrom na Vinokovčaku, na kojem je u rujnu održan i aeromiting sa “zračnim krštenjima“, kako su se tada nazivali panoramski letovi. Riječ je dakle, o čak tri vrijedne obljetnice ne samo za varaždinsko, već i za nacionalno zrakoplovstvo, koje ćemo obilježiti i organizacijom velikog aeromitinga – istaknuo je Josip Novak, predsjednik Aerokluba Varaždin, dodavši kako će Varaždinski aeromiting biti održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović te pod pokroviteljstvom Grada Varaždina i Varaždinske županije.

Uz atraktivne zrakoplove, koje će posjetitelji imati prigodu razgledati na pisti varaždinskog aerodroma, posjetitelji će moći vidjeti i atraktivne nastupe padobranaca, te uživati u panoramskim letovima nad Varaždinom. Iako službeni dio programa varaždinskog aeromitinga počinje u subotu i nedjelju u 13 sati, posjetitelji će već od 10 sati moći razgledati zrakoplove na stajanci varaždinskog aerodroma i osjetiti atmosferu međunarodnog zrakoplovnog mitinga.

Za posjetitelje će organizatori iz Aerokluba Varaždin prirediti i bogatu gastronomsku ponudu te osigurati besplatni parking u blizini varaždinskog aerodroma.

- Cijena jednodnevne ulaznice za ovaj vrhunski događaj je samo 30 kuna, dok djeca do 15 godina neće plaćati ulaznicu. Pozivamo stoga sve ljubitelje zrakoplova i zrakoplovstva da drugi vikend u srpnju budu s nama na varaždinskom aerodromu i da uživaju u stvarno atraktivnom programu – zaključio je Mišak.

Glavni sponzor ovogodišnjeg CIAV-a je osiguravateljsko društvo Croatia osiguranje,  a tehničku provedbu manifestacije između ostalih su omogućili Diamond Aircraft Croatia, TD Varaždin Airport, Flight Academy i Fakultet prometnih znanosti - Sveučilišta u Zagrebu.   

       

Komentari