45. Varaždinske barokne večeri otvorit će "kraljevski" vatromet, a popularizirati snižene cijene ulaznica

Objavljeno: 17.09.2015. 13:51

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 09:20

Foto: Siniša Sović

Od 18. rujna do 1. listopada barokna će glazba ponovno ispuniti Varaždin na 45. Varaždinskim baroknim večerima čija je zemlja partner ove godine Francuska. Ponosni smo na napredak koji je ostvaren u programu i organizaciji Festivala, izjavio je zamjenik varaždinskog gradonačelnika Vjeran Radelić ...  

Zaljujući partnerstvu i povezivanju Varaždinskih baroknih večeri s Rendez vous festivalom, festivalom Francuske u Hrvatskoj, publika će imati prigodu upoznati vrsne francuske glazbenike i francusku baroknu ostavštinu, naglasio je Radelić.

- Varaždinske barokne večeri nisu samo kulturni događaj već i gospodarski. Ovo je prilika da Varaždin posjeti veći broj turista jer su glazbeni užici dopunjeni gastronomskim, likovnim, hortikulturnim i inim užicima iz Varaždina i okolice – rekao je zamjenik gradonačelnika.



Posebnost ovogodišnjeg Festivala koji je izniman kulturni događaj, prvenstveno se ogleda u velikom broju vrhunskih glazbenika iz Francuske. Svi će oni izvoditi francusku baroknu glazbu, a zahvaljujući brojnim donatorima i Ministarstvu kulture ove godine na Varaždinskim baroknim večerima uživat ćemo u koncertima vrhunskih umjetnika iz zemlje i inozemstva, istaknuo je prof. Davor Bobić, ravnatelj VBV.



- Očekuje nas 26 koncerata i spektakularne izvedbe barokne glazbe. Mislim da će ovogodišnji Festival biti fenomenalan, a kakav ugled uživa potvrđuje činjenica da će iduće godine zemlja partner biti Španjolska. Njenih 16 ansambla koji izvode baroknu glazbu potvrdilo je sudjelovanje na našem Festivalu u roku od 48 sati – naglasio je Bobić, na kojeg se nadovezao Rajmund Rojnik, izvršni organizator Festivala, rekavši kako se radi niza popratnih programa mijenja imidž grada.

Želeći još više približiti baroknu glazbu posjetiteljima organizatori su snizili cijene ulaznica za koncerte.

- Studenti, učenici i umirovljenici ulaznice će moći kupiti po 20 kuna. Rasprodane su sve ulaznice za svečano otvorenje koje će biti u petak u varaždinskoj Katedrali uz izravan televizijski prijenos. Osim koncerta - Le Concert Spirituel koji počinje u 20 sati, u večernjim će satima Varaždinci i svi posjetitelji  moći uživati u „kraljevskom“ vatrometu na Starom gradu – rekao je Rojnik.

Ove će se godine održati čitav niz popratnih festivalskih programa, od kojih organizatori posebno izdvajaju Međunarodni simpozij o 45. festivalskih godina čiji su organizatori zavod Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu i Koncertni ured Varaždin.



- Na kraju Festivala, u nedjelju 27. rujna, u Varaždinu će biti održana najveća Međunarodna gastro izložba u Hrvatskoj s više od 70 izlagača. Također, možemo se pohvaliti i prvim organiziranim dolaskom na Festival turista iz Švicarske – istaknuo je Rojnik dodavši kako je to rezultat agresivne promocije Varaždinskih baroknih večeri u inozemstvu.

Inače, publika će osim u Varaždinu, već tradicionalno moći uživati u glazbi u baroknim crkvama i dvorcima Trakošćana, Preloga, Križevaca, Novog Marofa, Ludbrega, Varaždinskih Toplica, Krapine, Sv. Jurja na Bregu, te po prvi put u Biškupcu.

Kvalitetom ovogodišnjeg festivala zadovoljna je i Alemka Lisinski koja je ustvrdila da su varaždinske barokne večeri “Dragulj u kruni“ Rendez vous festivala čija će sezona biti zaključena u listopadu 2015.

- Velika je čast da je ove godine Francuska partner Varaždinskih baroknih večeri koje su obogatile hrvatsko – francuski Rendez vous festival. Ovaj projekt će se zasigurno idućih godina dopunjavati novim kulturnim projektima – najavljuje Lisinski.



Inače, za detalje koji će upotpuniti look Festivala pobrinuo se varaždinski  “Varteks“, koji će obući sve zaposlenike Koncertnog ureda.

- Naši dizajneri za ovu prigodu osmislili su smoking odijelo, leptir mašne i predivne košulje – kazala je Nikolina Dežmarić Krofak.

Osim spomenutih, konferenciji za medije koja je održana u Gradskoj vijećnici nazočili su predstavnici Zavoda za znanstveni rad HAZU i Udruženja ugostitelja i turističkih djelatnika grada Varaždina.

Komentari