Djevojke ne mogu odoljeti ljepoti čipke, nose ju i kao nakit

Objavljeno: 19.09.2015. 18:30

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 08:43

Foto: Siniša Sović

Unatoč modernim i brzim vremenima, kada se tradicija gotovo zaboravlja, lepoglavske čipkarice ne strahuju da će njihovo umijeće stvaranja čipkanih motiva od tankih finih niti otići u zaborav.

Mladi naraštaji lepoglavskih djevojaka sve se više zanimaju za čipkarenje, a već od vrtićke dobi djeci se usađuje ljubav prema čipki.

- Ima jako puno mladih koji su zainteresirani za čipku, od dječjih vrtića do škola. Već se mališanima u vrtiću usađuje ljubav prema čipki. Ove djevojčice već su puno naučile kako se izrađuje čipka, a ako kod kuće imaju majku ili baku koje im mogu pokazati još nešto dodatno, onda će one biti prave čipkarice - doznali smo od Darinke Vazdar, članice Udruge Danica Bresler koja sudjeluje na ovogodišnjem međunarodnom Festivalu čipke u Lepoglavi.

Ovim zanatom Darinka se bavi jako dugo, još od 1972. godine kada je kao mlada nastavnica došla u lepoglavsku školu. Iako isprva nije voljela čipku jer je to bilo nešto što je morala raditi, kasnije se to pretvorilo u ljubav.

- Kad je škola prvi put uvela čipku, onda sam ja bila voditeljica s tim da je nas učiteljice čipkarenju učila jedna starija gospođa Manda Funda, koja je sad pokojna. Čipka me dočekala u Lepoglavi najprije kao "moraš", a onda se pretvorila u ljubav. To je nešto što zavolite i ne možete prestati raditi - objašnjava nam čipkarica.

Izrada čipke dugotrajan je i strpljiv rad, no ujedno smiruje i opušta, kaže Darinka Vazdar. Lepoglavsku čipku, objašnjava, čini ljepota uzoraka, tradicija i nešto što je ljudima ovdje priraslo srcu, osobito ljubiteljima čipke.

- Mi izrađujemo gotovo sve uzorke Danice Bresler, s obzirom na to da smi mi Udruga Danice Bresler. Pokušavamo na neki način zadržati tehniku njezinog rada i njezine uzorke. Ima novih tehnika u čipkarenju koje dolaze, ali mi želimo zadržati baš ono specifično za Danicu Bresler - rekla je čipkarica i dodala kako je danas u modi koristiti čipkane dijelove na odjevnim predmetima, ali je sve popularniji i čipkani nakit.

- Čipka se u modi koristi puno. Primjerice sve je popularniji nakit od čipke. Koristi se i na uporabnim predmetima, samo se onda ne koristi ovaj fini tanki konac, već lan koji se može održavati, prati i slično - kaže Darinka Vazdar.

Što se tiče cijene čipke, Darinka Vazdar ističe kako onaj koji zna cijeniti vrijednost prave čipke i način rada na koji nastaje, ne može tvrditi da je čipka skupa.

- To je nešto što je trajno, što ima svoju vrijednost, a mogu si dozvoliti i reći da je u neku ruku vječno - kaže ova čipkarica.

Za čipkarenje se, kaže, ne boji da će nestati kao tehnika jer svojom ljepotom čipka mami puno mladih djevojaka koje žele naučiti kako se izrađuje lepoglavska čipka.

- Nekad to zna malo popustiti kada su djevojke u srednjoj školi, ali kasnije se naše žene uvijek vraćaju čipki i to je jedna posebna veza - zaključuje čipkarica.

Komentari