Festival animiranog filma

Dodjelom nagrada zatvoren sedmi po redu VAFI

Objavljeno: 24.04.2016. 15:15

Foto: VAFI

Danas je u palači Herzer zatvoren 7. Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin - VAFI. Dodijeljene su i festivalske nagrade – po jedan „dječji Oskar“ u svakoj kategoriji (MINI, MIDI i MAXI), i po četiri ravnopravna druge nagrade, ali i plavi VAFI za film koji najviše promiče dječja prava i četiri sljedeća prema istom kriteriju. 

Žiri koji je ocjenjivao JUNIOR sekciju tijekom protekla dva dana sastojao se od eminentnih animatora – činili su ga Izraelac Tsvika Oren, Belgijanka Elfi De Vos i Hrvatica Juliana Kučan. Odgledali su 128 filmova i dodijelili tri kipića i dvanaest diploma. Najboljim filmom u JUNIOR MINI kategoriji proglašen je francuski „Recept iz mašte“, a drugo mjesto dijele „Putem kokosa“, „Stope u svemiru“, „Poskok izjelica“ i „Dan kao i svaki drugi“. U MIDI kategoriji pobijedio je belgijski film „Dođi kući“, a slijede „Granice“, „Princeza i žabac“, „Slon u oblacima“ i „Animirana suradnja“. MAXI VAFI statuu zaslužio je „Navis“ Foto kino video kluba Zaprešić, dok su drugi najbolji „Bobov preobražaj“, „Društvo“, „Procvat slobode“ i „Desna strana“. 

Plavi VAFI

U ime UNICEF-a Hrvatske i Ureda pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske, plavi kipić uručile su Ardita Dreshaj i Maja Flego talijanskom filmu „Granice“ društveno aktualne tematike, koji međe prikazuje „kao poticaj i izazov, a ne prepreku“, rekla je Flego. Preostale četiri diplome predale su domaćinu, Filmsko-kreativnom studiju VANIMA, za film „Cin, cin, plastelin“, hongkonškim prijateljima za film „Obiteljski dan“, ŠAF-u Čakovec za film „Ništ' me ne zanima“ i AVISCU, autoru „Putovanja“. 

Radionica pikselizacije

U sklopu ceremonije projicirani su filmovi nastali u sklopu radionice pikselacije koju je tijekom prva tri dana održala Mizmor Watzman. Ukupno petnaestak djece podijeljeno u četiri grupe snimilo je četiri autorska filma – Magic Marbles, Doll, Hiden Identity i Lost. 
JUNIOR best of projekcije u kinu Galerija uslijedile su nakon zatvaranja, a time i program ovogodišnjeg, sedmog, izraelskog VAFI-ja. 

Organizatori su zahvalili svim suorganizatorima, pokroviteljima, sponzorima, partnerima i medijskim pokroviteljima na pomoći i svim gostima na opravdavanju statusa internacionalnog i prosperitetnog festivala. Najavili su i partnera 8. VAFI festivala – Kinu.
 

Komentari