Doznajte sve o kulturnim gibanjima renesansnog Varaždina

Piše: Josip Novak

Objavljeno: 20.02.2012. 15:18

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

U četvrtak 23. veljače u multimedijskoj dvorani palače Herzer bit će predstavljene knjige Pogranična društva i okoliš, Varaždinski generalat i Križevačka županija u 17. stoljeću autora Hrvaoja Petrića, te knjiga Krešimira Čvrljka: Humanizam i humanisti renesansnoga Varaždina.

Rani novi vijek (16. i 17. stoljeće) u sjeverozapadnoj Hrvatskoj vrlo je parcijalno i nedovoljno historiografski istražen. Tu prazninu sada upotpunjava opsežna knjiga dr. sc. Hrvoja Petrića, docenta na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Naime, u Petrićevoj knjizi "Pogranična društva i okoliš, Varaždinski generalat i Križevačka županija u 17. stoljeću" je detaljno secirana povijest 17. stoljeća na prostoru Varaždinskog generalata Vojne krajine, te stare Križevačke županije.

Radi se o području od Kutine do Varaždina i od Đurđevca do Križevaca.

Spomenuta knjiga Krešimira ČvrljkaHumanizam i humanisti renesansnoga Varaždina“, donosi pak iscrpan prikaz kulturnih, literalnih i filozofskih gibanja u renesansnom Varaždinu i njegovoj široj okolici.

Autor ukazuje na stalne veze sjeverne Hrvatske sa srednjoeuropskim kulturnim krugom te naglašava značaj odlaska Varaždinaca na studij u Beč, Graz, Padovu i neke druge europske gradove.

U knjizi autor istražuje i utjecaj protestantizma na varaždinski literalni krug 16. st., a posebnu će pažnju posvetiti radovima Valentina Cibela, Mihaela Bučića, Ivana Pergošića, Antuna Vramca i Blaža Škrinjarića.

Predstavljanje knjiga počinje u 19 sati, a organizatori su Državni arhiv u Varaždinu, Gradski muzej Varaždin, Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije, te Družba "Braća hrvatskog zmaja", Zmajski stol u Varaždinu.

Komentari