Festival dvorišta: Dok Darwina salijeću mališani u "Julijans gardenu" ljuljaju se – kupusi!

Objavljeno: 04.07.2015. 16:51

Zadnja izmjena: 09.03.2016. 07:38

Foto: Josip Novak

Doživljaj otkrivanja skrovitih mjesta usred užurbane gradske vreve oduševljava sve Varaždince koji su subotu iskoristili za razgled osebujnih dvorišta u gradskoj jezgri...

Kako zapravo danas izgledaju prekrasna varaždinska dvorišta, skrivena u centru grada, prvo smo provjerili kod Martina Kamenića u osebujnom “Julian's Garden Museumu“.

- Dvorište sam prije sedam godina svima otvorio za razgled i uživanciju. Počeli smo za vrijeme Šancirfesta i nastavili suradnju s organizatorima ostalih manifestacija poput Dana performansa i suvremenog plesa. Vrata dvorišta su uvijek otvorena za druženja s raznim umjetnicima i tako je sve do kasne jeseni – pojasnio je Kamenić čije su dvorište u Kranjčevićevoj 8 ove subote posjetili brojni Varaždinci i njihovi gosti.

Već u 11 sati posjetitelji Julijanovog dvorišta mogli su uživati u koncertu Petra Eldana i njegovih kolega, a u večernjim satima bit će izvedena melodrama splitske spisateljice Tonke Alujević.

- Naslov melodrame je „Ljubav u vrijeme kupusa“ tako da smo moje dvorište, koje je uvijek natkriveno kišobranima, brzo preuredili i ukrasili glavicama zelja. Riječ je o varaždinskom kupusu koji se odlično odupire ovoj nesnosnoj vrućini – kazao je Kamenić.

Nešto manja gužva, ali samo privremeno, bila je u susjednoj Padovčevoj ulici gdje je smješteno Darwinovo dvorište kojim dominira atelje varaždinskog slikara, kipara i performera.

- Moje dvorište je punih 10 godina otvoreno svim znatiželjnicima. Jedino su mi zimski mjeseci problematični. Posjetitelkjima je bitno da u njemu uvijek pronalaze novu priču i neprekidni muving. ranijih godina bilo je tu i zabava, a mališanima je posebno zanimljiv susret s umjetnikom u čijem ateljeu mogu vidjeti momentalnu produkciju umjetnina. Sve je tu - štafelaj, kompletan slikarski i kiparski pribor – kazao je Darwin Butković koji obožava djecu jer su, kako kaže, najiskreniji kritičari.

U nesputanom otkrivanju drugog lica baroknog grada, možete baš poput nas, uživati do 22 sata.   
 

Komentari