modernizacija muzeja

Stari grad dobiva kamere i osvjetljenje, a za posjetitelje tu će biti tablet računala i hologramske naočale

Varaždinski Gradski muzej jedan je od partnera europskog projekta „Living Castles – Mreža živih dvoraca kao oblika održivog turizma za očuvanje i promicanje kulturnog nasljeđa“.
Objavljeno: 09.11.2018. 20:16

Zadnja izmjena: 10.11.2018. 08:50

Varaždinski Gradski muzej jedan je od partnera europskog projekta „Living Castles – Mreža živih dvoraca kao oblika održivog turizma za očuvanje i promicanje kulturnog nasljeđa“. U okviru tog projekta Gradski muzej će se opremiti tablet računalima i hologramskim naočalama koje će posjetiteljima pružiti jedinstveni doživljaj stalnoga muzejskog postava kroz oživljavanje različitih povijesnih priča temeljenih na povijesnim činjenicama i legendama vezanima uz Stari grad.

Cilj projekta „Living Castles“ je očuvanje i vrednovanje sedam dvoraca ili ljetnikovaca, a u Hrvatskoj su to Stari grad Varaždin, Stari grad Čakovec, dvor Veliki Tabor i dvorac Oršić u Gornjoj Stubici. Novosti koje će se tom prilikom uvesti u spomenute objekte su zajedničke ploče označavanja, zajednička promocija te skupni tematski događaji. 

Prema riječima ravnatelja GMV-a, Ivana Meseka, Stari grad će se osvijetliti i zaštiti nadzornim kamerama kako bi se stalo na kraj vandalima koji šaraju po zidovima dvorca, a krenut će se i u revitalizaciju biljaka.Također, u potkrovlju gotičke kule Staroga grada održavat će se edukativne muzejske radionice, a za posjetitelje s posebnim potrebama na recepciji će biti postavljen interaktivni info-pult s prikazom živih priča te audiovodič po stalnom postavu. 

Osim varaždinskog muzeja, hrvatski partneri na projektu su i Muzej Međimurja Čakovec i Muzeji Hrvatskog zagorja te slovenski muzej Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan, Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj, Razvojna agencija Savinjske regije d.o.o. i Proteus d.o.o.

Projekt se sufinancira sredstvima Europske unije iz Fonda za regionalni razvoj u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska 2014. – 2020., čija je ukupna vrijednost 1 454 671 eura. Veći dio sufinancira Europski fond za regionalni razvoj, dok ostatak troškova osiguravaju partneri vlastitim sredstvima. Ukupna vrijednost projekta za Gradski muzej Varaždin iznosi 122 941 eura, a sufinancirani dio 104.500 eura.

Komentari