Ivanečka rudarska četa na međunarodnom simpoziju u Labinu i Raši

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 02.10.2014. 19:41

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: TZ Grada Ivanca

Izvor: galerija-images/Ivanecka rudarska ceta u Labinu i Rasi

Ivanečka rudarska četa odazvala se na poziv grada Labina i Raše, te je aktivno sudjelovala u realizaciji programa MINHER “Rudarsko nasljeđe: generator gospodarskog i turističkog razvoja“, koji se provodi u sklopu projekta Europa za građane...

Ivanečka rudarska četa od 24. do 25. rujna sudjelovala je na međunarodnom simpoziju u Labinu i Raši. Skupom se nastoji privući pažnja regionalnih i državnih vlasti s ciljem ulaganja u investicijske projekte održivog razvoja temeljene na rudarskoj baštini, njezinoj zaštiti i vrednovanju podzemnog i nadzemnog dijela.

U ovoj prigodi predstavnici Ivanečke rudarske čete prezentirali su gotov turistički i kulturni proizvod, kojeg krase inovativan pristup i valorizacija rudarske materije na podlozi naše gospodarske i kulturne baštine.

- Upravo se idealno uklapamo u realizaciji ovoga Europskog projekta što su nam potvrdili svi nazočni. Sudjelovali smo na originalan način u pratnji eminentnih sudionika simpozija putem „Bijele ceste“ i kod dočeka posjetitelja rudarskog okna u Raši – naglasio je Boris Jagetić Daraboš, predsjednik TZ Grada Ivanca.

Pojava Ivančana u svečanim odorama nije ostala nezamijećena, jer su se svi sudionici simpozija nastojali fotografirati s pripadnicima Rudarske čete.

- Bilo je tu i stručnjaka koji su pažljivo proučili naše odore. Zanimalo ih je sve, od njihovog kroja do broja gumbića. Naime, ima ih točno 28, jer simboliziraju godine života Sv. Barbare. Inače, našim nastupom posebno je bio impresioniran Počasni konzul Poljske, Andrzej Žylak i nakon prvih razgovora uvjeren sam kako nam predstoje zajednički projekti – veli Jagetić Daraboš.

Na međunarodnom simpoziju u Labinu i Raši pored ivanečke, sudjelovale su delegacije općina i gradova partnera u MINHER-u iz Rybnika, Carbonije, Banovića, Idrije, Velenja, Raše i Labina.

Potonji je nositelj projekta u kojeg su uključeni europski stručnjaci, koji su sudjelovali na uspješnim projektima obnove i revitalizacije rudarske te industrijske baštine.

- Ovo je bila prilika da nazočnima prezentiramo Ivanec putem nagrađivanih rudarskih suvenira i promotivnih materijala, što je dodatno potkrijepilo tezu pravilnog pristupa u valorizaciji rudarske baštine – zaključio je Jagetić Daraboš. Sudjelovanje je realizirano u organizaciji TZ Grada Ivanca uz suradnju s udrugom Ivanečki vitezovi i povijesnom postrojbom, Ivanečkom rudarskom četom.

Gostima iz Ivanca dobrodošlicu i ugodan boravak kao pravi domaćini pružili su djelatnici grada Labina i općine Raša, te gradonačelnik Labina - Tulio Demetlika.

{gallery}Ivanecka rudarska ceta u Labinu i Rasi{/gallery}

Komentari