Kako peći jabuke i krumpir na žaru u "prelu" pećnice saznajte na Danu bedenske lončarije

Objavljeno: 08.09.2015. 10:22

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: Grad Ivanec

U subotu, 12. rujna, u organizaciji Udruge za sport i kulturu Bedenec održat će se Dan bedenske lončarije pod nazivom 2. kelembarska pepijevka (kelembar =starinsko lončarsko kolo na nožni pogon), manifestacija lončarstva, starih zanata i običaja Eblizieki pelenčarski, priopćili su iz Grada Ivanca.

Cjelodnevni kulturno-umjetnički program počet će otvaranjem u 10 sati, a potom slijede demonstracije izrade i pečenja lončarskih proizvoda te prikaz primjene tradicionalne lončarije u uporabne svrhe.

Prikazat će se i pečenje jabuka i krumpira na žaru, u „prelu“ pećnice, bit će priređena i izložba starinskih jela u nekadašnjem suđu, a gosti će moći vidjeti i prikaz mljevenja kukuruza u starinskom žrvnju, zatim, izradu predmeta od rogoza, šibe i slame, kovačkog i stolarskog zanata, priredit će se i izložba pčelarskih proizvoda, moći će se razgledati duborezi, peći će se i rakija u starinskom kotlu.

Bogat program gostima će upriličiti domaći majstori i obrtnici čije radove i način njihova stvaranja i obrade brojni građani, a osobito djeca i mladi, dosad nisu imali prilike upoznati.

Manifestacija će se održati kod etnokuće u Bedencu, čija je gradnja i uređenje velikim dijelom privedena kraju, uz novčanu potporu Grada Ivanca i Ministarstva kulture te dobrovoljnim radom članova UŠR-a Bedenec. Program počinje u 10 sati.

Komentari