Kako su naši stari gradili kuće i kleti u Podravini?

Objavljeno: 03.02.2012. 17:07

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: knjiznica-koprivnica.hr

Krajem prošle godine iz tiska je izašla prva sveobuhvatna knjiga o starinskom graditeljstvu u Podravini Petre Somek, profesorice etnologije i povijesti umjetnosti i direktorice izdavačke kuće Meridijani, u kojoj na sustavan način obrađuje nastanak i tipologiju tradicijskog graditeljstva u podravskim selima. I to od Vrbanovca na zapadu do Staroga Graca na istoku.

Predstavljanje spomenute knjige održano je u koprivničkoj Knjižnici i čitaonici Fran Galović, 1. veljače, a zanimljivo je da su autorici bili kazivači ponajbolji poznavatelji podravske etnografske baštine.

To su Josip Cugovčan, Željko Kovačić, Dražen Podravec, Davorin Hećimović, Zlatko Filipović, Vjekoslav Prvčić, Dragutin Feletar i drugi.

Uz definiranje geografskog prostora Podravine i rezultata dosadašnjih istraživanja, autorica je temeljito razradila sve najvažnije čimbenike koji su utjecali na razvoj i strukturu tradicijskog graditeljstva, piše knjiznica-koprivnica.hr

To se osobito odnosi na starinsku ruralnu gradnju nastalu u razdoblju 19. i prve polovice 20. stoljeća, koja je djelomice sačuvana do danas.

Temeljem terenskog istraživanja, autorica po prvi put postavlja osnovicu tipologije podravskih ruralnih naselja, zatim kućišta, te starinskih kuća i kleti.

Uz to donosi temeljiti opis izgradnje tradicijskih podravskih hiža, gospodarskih objekata i kleti, uz dokumentaciju i crteže.

Na kraju knjige nalazi se i skica narodnog nazivlja u tradicijskom graditeljstvu.

Inače, knjiga je popraćena s više od 200 pomno izabranih fotografija, kako onih snimljenih tijekom 20. stoljeća, tako i onih suvremenih o očuvanim objektima narodne arhitekture.

Komentari