"Komedija o loncu" premijerno izvedena i u Varaždinu

Objavljeno: 08.10.2011. 15:44

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Na velikoj sceni HNK u Varaždinu u petak održana je varaždinska premijera Komedije o loncu u koprodukciji varaždinskog HNK i Mesnog gledališća Ptuj.

Riječ je o djelu Tita Makcija Plauta, rimskog komediografa, koji je ovim djelom uveo lik škrca u svjetsku dramu, a  kasnije su ga slijedili Moliere i Držić.

Predstavu  je režirao Slovenac Boris Kobal, a radi se o komediji tipova i intrige na slovenskom, kajkavskom jeziku, te dalmatinskom dijalektu.

Dijalog dvaju jezika, dovoljno sličnih da se razumiju, dovoljno različitih da nastanu nesporazumi, doprinosi nadgradnji komedije u smislu aktualizacije susjedskih odnosa, Slovenije kao članice EU i Hrvatske kojoj članstvo tek predstoji.

Režiser predstave Boris Kobal nije krio zadovoljstvo odigranom predstavom, te varaždinskom publikom.

-Vrlo sam zadovoljan predstavom, napravili smo odličan posao i publika je zadovoljna pa me to dodatno veseli – ustvrdio je Boris Kobal.

Pravog škrca Eukliona tumači slovenski glumac Branko Šturbej, dok su varaždinske snage brojnije, a ističu se Marinko Prga u ulozi Megadora, te Nancy Abdel- Sakhi kao Fajdirija.

Ostalih varaždinski glumaci koji sudjeluju u predstavi su Barabara Rocco, Ivica Pucar, Ozren Opačić, Darko Plovanić, Zdenko Brlek, Marija Krpan i Mitja Smiljanić, dramaturginja je Vesna Kosec Torjanac, dok je Ksenija Krčar asistentica režije.

Branko Šturbej koji je utjelovio Eukliona prvi puta je službeno u Varaždinu. Gradom, kolegama i publikom je oduševljen, te se nada da u Varaždinu nije posljednji put.

- Stvarno je sve prošlo super. Sve kolege iz predstave su odlične. Mnogo smo se zabavljali i smijali radeći na predstavi pa je to jedno divno iskustvo, a nadam se ne i posljednje - rekao je Branko Šturbej.

Štrubej ističe da se moraju poboljšati susjedski odnosi između Hrvatske i Slovenije, a po tom pitanju glumci su puno napravili.

- Sjajan je ovo događaj. Živimo tako blizu, a nekad se ništa ne razumijemo. Granice koje nas razdvajuju  sve su veće i veće, a mi moramo raditi na tome da se razumijemo i da budemo normalni susjedi- kazao je Šturbej.

Ako ste propustili premijeru, Komediju o loncu možete pogledati u subotu 8. listopada u 19,30 sati, petak, 21. listopada u 19,30 sati, nedjelju 30. listopada u 19,30 sati i u ponedjeljak  31. listopada u 10,00 sati.


Komentari