KUD Salinovec nakon srebra osvojio i zlato u Njemačkoj

Piše: IT/eVaraždin

Objavljeno: 02.11.2015. 09:29

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: KUD Salinovec

U organizaciji Matice iseljenika, Hrvatske katoličke zajednice i Folklornog društva „Ruža“iz Filderstadta održao se treći susret čuvara hrvatske etno baštine u Filderstadtu.

Sudjelovalo 17 folklornih skupina iz Njemačke, Švicarske, Hrvatske, BIH te Srbije.  U želji da očuvaju hrvatsko narodno blago i prenose ga mlađim naraštajima u Njemačkoj FD „Ruža“ sa svojim voditeljem Draženom Žugecom provode i to vrlo uspješno projekt ovog susreta. Dok sa srcem plešu hrvatske plesove u mnogim njemačkim gradovima, osjećaju povezanost sa svojom domovinom, a u tome im pomažu mnoga društva iz domovine koja redovito sudjeluju na njihovim susretima.

Ove godine na 3. Susretu čuvara hrvatske etno baštine sudjelovao je i KUD Salinovec koji je prezentirao svoju pobjedničku koreografiju Išla je djevojka. Zahvaljujući folklornom voditelju Tihomiru Kukuliću  koji je postavio scenu i uvježbao plesače te glazbenom voditelju Robertu Štorgi KUD Salinovec  prezentirao je u Njemačkoj svoju domovinu prikazujući  plesove  Salinovca i okolice Ivanca.  Svojom izvedbom oduševili su stručni žiri kojeg su činili Andrija Ivančan,. Miroslav Šilić i Vedran Vidović te su osvojili prvo mjesto u kategoriji izvornog folklora.

Osim izvedbom plesača, KUD Salinovec posebno je zaokupio pažnju žirija  svojim tradicionalnim tamburaškim sastavom čije zvukove oplemenjuju instrumenti kao što su cimbale, bugarija, kontrabas i naravno guci (gudački instrumenti) a koje su vješto pripremili voditelji Vjekoslav Ptiček i Jurica Žimbek te su proglašeni najboljim tamburašima na smotri folklora u Filderstadtu.

Nakon nastupa svako društvo predstavljale su i djevojke obučene u narodne nošnje svog kraja. KUD Salinovec prezentirale su Marija Valjak i Tamara Lepoglavec. Tamara Lepoglavec je nosila narodnu nošnju koja potječe iz 1930. godine, prva vlasnica je bila Marija Levanić, a trenutno je u vlasništvu njezine unuke Danice Mesec. Nošnja se nosila za svečane prigode, primjerice vjenčanja i mise, a  u rukamaje imala molitvenik iz 1900. godine koji je tiskan za ivanečku župu od strane tadašnjeg župnika, Ivana Kučera. Marija Valjak je nosila bijelu nošnju od konopljinog platna koja  potječe iz 40-tih godina prošlog stoljeća i u vlasništvu je KUD-a  Salinovec, te je bila  ogrnuta  vunenom maramom iz 1928. godine. 

Za takvo predstavljanje prekrasne djevojke pripremile su Ljiljana Hlevnjak i Verica Valjak.

Komentari