Ljepota lepoglavske čipke plijenila pozornost Zagrepčana

Objavljeno: 30.08.2015. 15:47

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:36

Foto: Grad Lepoglava

Univerzalna ljepota lepoglavske čipke ponovo je plijenila pozornost prolaznika na glavnom zagrebačkom trgu, gdje je u subotu, 29. kolovoza, organizirano predstavljanje skorašnjeg – 19. međunarodnog festivala čipke, koji će od 17. do 20. rujna biti organiziran u Lepoglavi.

- I ove smo godine izuzetno zadovoljni s predstavljanjem naše ponude na Trgu bana Jelačića, jer smo ponovo imali prigodu velikom broju ljudi, među kojima je bilo i puno stranaca, predstaviti lepoglavsku čipku i naše tradicijske rukotvorine, ali i kulturnu i turističku ponudu Lepoglave, a posebno skorašnji festival čipke u Lepoglavi. Na 19 štandova uz lepoglavsku čipku ponudili smo i licitarske proizvode, koji su kao i lepoglavska čipka na UNESCO-voj listi kulturne baštine, tradicijske uporabne predmete kakvi su primjerice cekeri, predstavili smo vrijednu zbirku lepoglavskog ahata, ponudili smo domaće slastice, naša voćna vina i rakije. Posebno zanimanje pobudili su i naši suveniri od čipke, te ručni radovi koje su izradili učenici osnovnih škola iz Lepoglave, Kamenice i Višnjice – istaknula je Ljubica Dubovečak, direktorica Turističke zajednice grada Lepoglave, koja je zajedno s Gradom Lepoglavom i Ekomuzejom Lepoglava bila organizator subotnje promocije na glavnom zagrebačkom trgu.

No, i ovoga su puta najveću pozornost privukle mlade lepoglavske čipkarice koje su demonstrirale umijeće izrade lepoglavske čipke, koja se od 2009. godine nalazi na UNESCO-voj listi svjetske nematerijalne kulturne baštine.

- Javna demonstracija izrade lepoglavske čipke je izuzetno važna, kako bi se vidjelo koliko je truda, vještine i vremena potrebno za izradu čipke. Na taj način ujedno promoviramo i vrijednost tradicijskog rukotvorstva, kao važan dio naše kulturne baštine – rekla je Ljubica Dubovečak.

Tijekom prezentacije na Trgu bana Jelačića predstavljen je i program ovogodišnjeg festivala čipke u Lepoglavi, koji će biti održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

- Tema ovogodišnjeg festivala je – čipka i priroda, pa će i većinu izložaka krasiti upravo motivi iz biljnog i životinjskog svijeta, što će, vjerujem, biti posebno zanimljivo našoj festivalskoj publici. Ovogodišnja zemlja – partner je Republika Slovenija, pa ćemo na festivalu postaviti i veliku zajedničku izložbu, koja je rezultat suradnje Lepoglave i Idrije u europskom projektu – Europa za građane. Posjetitelji našeg festivala imat će ponovo prigodu vidjeti neke od najljepših primjeraka čipke iz Hrvatske, primjerice one koje su izradile benediktinke iz hvarskog i paškog samostana, ali i čipke iz Belgije, Poljske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, Njemačke. Zadruga lepoglavske čipke priredit će izložbu – Cvijet u čipki, a Udruga Ekomuzej Lepoglava – Ljeto u šumi – naglasio je Dejan Bjelivuk, predsjednik Udruge Ekomuzej Lepoglava.

U programu je na Trgu bana Jelačića nastupio i tamburaški sastav Biseri iz Kamenice.

Komentari