Mesek / Opačić: Gerama i kič su "in", a sinagoga je "out"!

Objavljeno: 29.11.2011. 08:38

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Na konferenciji za medije u prostorijama Zbirke Stančić koju su sazvali mr.sc. Ivan Mesek ravnatelj Galerijskog centra Varaždin (GC) i Nenad Opačić predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin (HDLU), nisu predstavljeni samo realizirani programi u 2011. godini, već je upozoreno da Varaždin zapravo i nema adekvatne izložbene prostore...

Treba znati da Galerijski centar između ostalog provodi sustavnu prezentaciju umjetničkih djela doniranih Gradu Varaždinu, za što nema adekvatan prostor ni dovoljno novca.

- Bavljenje galerijskim poslom u našem je gradu zamrlo i jedino još GC drži nivo i provodi specifične projekte u kulturi. Primjerice, dani performansa i suvremenog plesa (performdance) postoje već deset godina – istaknuo je Ivan Mesek dodavši da je godišnji budžet Galerijskog centra ograničen na svega 100 tisuća kuna.

Jedna od najvažnijih djelatnosti GC-a je prezentacija opusa zbirke „Miljenko Stančić“ u zgradi na trgu, koji nosi ime najznačajnijeg varaždinskog slikara.

- Postav mijenjamo nekoliko puta godišnje, a razgled zbirke je u ponudi nekoliko turističkih agencija. Za advent postavljene su Stančićeve slike koje su fokusirane na dječje igre – rekao je Mesek.

Dodao je da će na cvjetnu gredicu ispred centra ovih dana postaviti adventski vijenac kojeg su izradili umjetnici.

No, tko će od nadležnih pročelnika u Gradu Varaždinu postaviti stvari u kulturi na pravo mjesto, Meseku nije jasno.

Zašto je stala obnova sinagoge?

Naime, prije tri godine kada je gradski proračun bio pun novaca kao šipak koštica, trebala je biti uređena sinagoga.

Međutim, to se nije dogodilo i ona nije u funkciji GC-a, niti je prioritet Gradu sada, kada je proračun ograničen.

- Spomenuti objekt treba što prije staviti u funkciju likovno – izložbene djelatnosti jer u njemu se mogu realizirati brojni interesantni projekti. A projekt obnove bivše sinagoge, koja je zamišljena kao buduće sjedište i prostor za ostvarivanje programa ustanove, nije se niti u 2011. godini maknuo s mjesta – upozorava ravnatelj galerijskog centra.

No, zato je, ističe Mesek, Grad Varaždin odlučio da će krenuti u obnovu vile Oršić sa namjerom postave donirane zbirke Malogorski.

- Grad je odlukom obavezao GC da preuzme brigu o galeriji „Gerama“, pa je obnova vile Oršić postala prioritet. No, činjenica je da Grad sve to nije u stanju financirati. Pitanje je zašto se sinagoga ne završi i ne iskoristi kao mjesto na kojem bi se sve, pa i spomenuta donacija mogle bez problema prezentirati kulturnoj javnosti – rekao je Mesek dodavši da nema ništa protiv da se vila Oršić pretvori u kulturni centar.

Ipak, naglasio je da dvoji u njegov prosperitet, jer sukladno projektu u njemu nema ni jednog ugostiteljskog objekta.

U Varaždinu se "gura" duhovni kič

Dodajmo i to da je u prvoj polovici 2011. godine ponovno aktivirano Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Varaždin na čijem je čelu Nenad Opačić.

Udruga nema svojih prostora za rad, a nema ni vlastiti adekvatni izložbeni prostor.

- Suvremena umjetnost se širi i moramo imati prostora da nju dostojno predstavimo javnosti. No, kako to izvesti u našem gradu u kojem planski grade zgrade, bez da se i jedan metar kvadratni prostora u potkrovlju projektira za atelje? Nešto što je godinama u Varaždinu bila normalna stvar – više to nije – ističe Opačić i podsjeća da u baroknom gradu već odavno nemamo ni suvremeno izvedenu skulpturu.

Hoće li se HDLU Varaždin uspjeti nametnuti kao ozbiljan čimbenik na gradskoj i županijskoj kulturnoj sceni, ostaje da se vidi.

A ono što posebno, vizualno iritira naše umjetnike, novoizgrađene su crkve.

- Bez da nas itko pita, bez našeg znanja u gradu se „gura“ i duhovni kič! Jadna likovna rješenja zastupljena unutar arhitekture novoizgrađenih crkva, uvreda su umjetnosti i kulturi -  zaključio je Opačić svjestan da u umjetnosti, baš i nema demokracije.

Komentari