Ministar Šipuš upoznat s kulturnim događanjima na području Lepoglave

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 21.05.2015. 10:56

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Arhiva eVž

Kako bi uputio zahvalu za podršku Ministarstvu kulture dosadašnjim kulturnim aktivnostima na području grada Lepoglave te ga upoznao s aktivnostima u pripremi, lepoglavski se gradonačelnik Marijan Škvarić sastao s ministrom kulture Berislavom Šipušem...

Zajedno s lepoglavskim gradonačelnikom na sastanku u Ministarstvu kulture bili su lepoglavski župnik mons. Dragutin Kišićek, generalni vikar varaždinske biskupije mons. Ivan Godina te dr. sc. Tihana Petrović Leš, članica organizacijskog odbora lepoglavskog Festivala čipke.

- Ministra smo podsjetili na veliki značaj Lepoglave u hrvatskoj povijesti, te mu predstavili pripreme za obilježavanje šestote obljetnice posvete crkve u Lepoglavi, koja će biti proslavljena ove godine. Tom smo prigodom skrenuli pozornost na obnovu pavlinskog samostana koja traje, a za koju smo zatražili i pomoć Ministarstva kulture. Dakako, neizostavna tema razgovora bila je i lepoglavska čipka, kao jedno od bogatstva hrvatske kulturne baštine koje se nalazi na UNESCO-voj listi. S njom u vezi, predstavili smo aktivnosti vezane za pripremu ovogodišnjeg Festivala čipke. Bila je ovo prigoda da se zahvalim za dosadašnju pomoć kojom je Ministarstvo kulture poduprlo kulturne projekte u Lepoglavi – otkrio je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.

Naime, Ministarstvo kulture je s 340 tisuća kuna prošle godine pomoglo obnovu lepoglavske crkve i pavlinskog samostana te kapele svetog Juraja u Purgi. Pored toga Ministarstvo kulture prošle je godine s 80 tisuća kuna poduprlo održavanje Festivala čipke. Uz to, financiralo je i nekoliko projekata i programa vezanih za očuvanje lepoglavske čipkarske tradicije.

Na sastanku je dogovoren i skori posjet ministra Berislava Šipuša Lepoglavi, gdje će se na licu mjesta upoznati s aktivnostima predstavljenim na sastanku u Ministarstvu kulture.

Komentari