Mirko Rački: Nepoznati motivi izloženi u galeriji Dubrovnik

Objavljeno: 30.11.2011. 15:34

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: culturenet.hr

U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, u četvrtak, 1. prosinca, u 19 sati, otvara se izložba sakralnih motiva slikara Mirka Račkog, rođenog Marofčana.

Riječ je o tri monumentalna ulja na platnu s prikazima Raspeća, Uskrsnuća i Poklonstva triju kraljeva iz 1926. godine i čak 68 crteža-studija za oslik župne crkve Svetih Petra i Pavla, koji su nastajali od 1938. do 1940. godine.

Umjetnička galerije Dubrovnik otkupila je ova djela sakralnih motiva velikog hrvatskog slikara Mirka Račkoga 1983. godine od gospodina Jurja Tarnika, dugogodišnjeg prijatelja, naručitelja i mecene umjetnika.

Zbog izrazito velikih dimenzija, ove su se umjetnine rijetko izlagale, te je činjenica da se u Dubrovniku nalaze neka od ključnih djela religiozne dionice slikarstva Mirka Račkog još uvijek malo poznata kulturnoj javnosti.

Uz pripremne crteže, izložit će se i fotografije sadašnjeg stanja oslika osječke crkve Svetih Petra i Pavla u Osijeku, čime će se posjetiteljima dati mogućnost komparacije i uvida u procesualnost rada kod takvih obimnih slikarskih zahvata.

Izložba ostaje otvorena do 8. siječnja iduće godine.


Izvor: culturenet.hr

Mirko Rački, akademski slikar, grafičar, slikar muralija

Rodio se u Novom Marofu 13. listopada 1879., a umro u Splitu 21. kolovoza 1982.

U Varaždinu je polazio osnovnu školu i gimnaziju, koju napušta zbog bolesti. Odlazi u Zagreb, gdje polazi učiteljsku školu, ali i počinje učiti crtati kod prof. Rogulja. Uz pomoć prijatelja i mecena odlazi u Beč, gdje nastavlja svoje slikarsko obrazovanje. Polazi školu slikara Strevlowa, a zatim uči i kod Vlahe Bukovca s kojim odlazi u Prag, gdje otpočinje s ozbiljnim umjetničkim radom. Neko vrijeme je učio i u Veneciji, Beču i Münchenu. U vrijeme I. svjetskog rata boravi u Ženevi, te izlaže u Engleskoj, gdje postiže veliki uspjeh.

Ilustrira Mažuranićev ep "Smrt Smail-age Čengića" po narudžbi Matice Hrvatske, ilustrirao je Danteovu "Božansku komediju", što otkupluje talijanska vlada za Danteov muzej u Firenzi, a za biskupa Strossmayera naslikao je grad "Dis".

Za crkvu sv. Petra i Pavla 1938.godine izradio je muralije – niz sakralnih tema iz "Novog zavjeta". Godine 1940. freskama ukrašava i zidove župne crkve Presvetog Trojstva u Ludbregu.

Godine 1946/7. direktor je Moderne galerije u Zagrebu. U desetljećima što slijede izlaže u Zagrebu, Ljubljani, Moskvi, Lenjingradu, Varšavi, Krakovu.

Izvor: varazdinska-zupanija.hr

Komentari